Fremdeles lange køer foran Fattighuset

– Dette er bare toppen av isfjellet

– "Rushet" av matleveringer før påske var nok mest en sånn "der og da"-hendelse, sier Sverre Rusten som jobber frivillig i Fattighuset sammen med blant andre Eva Helen Moen Gubrandsen.
Foto: Privat
Matkøen foran Fattighuset i Oslo er 400-500 mennesker lang. – Jeg skulle ønske vi kunne gjemt bort køen av hensyn til dem som står der, sier pressekontakt Sverre Rusten.

Fattighuset i Oslo er en frivillig hjelpe- og interesseorganisasjon som vanligvis deler ut mat, klær, hjelper til med rådgivning og tilbyr et sosialt fellesskap. De siste månedene har imidlertid koronatiltakene tvunget dem til å trappe ned virksomheten til kun matutdeling.  

Før påske stod fem hundre mennesker i matkø foran Fattighuset i Oslo som ikke hadde nok å dele ut. Medieoppmerksomheten rundt dette førte til at organisasjoner, restauranter, butikker og privatpersoner ilte til for å hjelpe. Hvordan er situasjonen i dag?

Tilbake til normalen

– Nå er vi mer tilbake til normalen, sier pressekontakt Sverre Rusten.

– Rushet av matleveringer rett før påske var nok en mer sånn “der og da”-hendelse  på grunn av all medieoppmerksomheten.

Matkøen er imidlertid nesten like lang nå som den var rett før skjærtorsdag. Rusten håper givergleden før påske etter hvert skal resultere i flere faste avtaler.

Toppen av isfjellet

– De flere hundre menneskene i matkø er bare toppen av isfjellet, sier han.

– Mange kvier seg for å stå i kø foran Fattighuset. De skammer seg. Ingen, hverken i Norge eller andre steder, ønsker å bli sett på som fattig. De føler at de har mislyktes, at de blir sett ned på av andre. Jeg skulle ønske vi kunne gjemt bort køen av hensyn til dem som står der.

Under koronaen har nøden blitt større i Oslo.

– Vi har fått et nytt tilsig av personer som trenger mat, sier Rusten.

Spør ikke om hvorfor

Han og de andre frivillige på Fattighuset spør ikke folk om hvorfor de har havnet i en slik kø.

– Vi stiller ikke spørsmål, men det er sannsynlig at en del av de nye er folk som har mistet inntekten sin under koronaen. En del er nok tilreisende på dårlige arbeidskontrakter.

Matutdelingen foregår hver onsdag og fredag fra kl 11-13. Grønland kirke ligger rett overfor Fattighuset. De som kommer tidlig, kan sette seg ned i kirken og vente der før de stiller seg i kø.