Ut mot regjeringens tiggeforslag

Ikke lenger velkomne: Sofienberg kirke har i det siste latt en gruppe romfolk fra Romania slå leir i parken i nærheten. Nå vil man at leiren skal avvikles sporenstraks.
Foto: Ragingwire
Oslo-politiet har store innvendinger mot kommunale tiggeforbud, skriver osloby.no.

«Å regulere straffbare handlinger (…) ulikt fra kommune til kommune via politivedtektene savner en fornuftig begrunnelse, ut over at regjeringen ikke ønsker å ta beslutninger selv», skriver visepolitimester i Oslo Roger Andresen i sitt høringssvar til Justisdepartementet.

Politidirektoratet stiller seg bak Oslo, og skriver i sitt høringssvar at de heller ønsker et nasjonalt forbud.

Regjeringens forslag innebærer at hver enkelt kommune skal kunne skrive inn forbudet mot tigging i sine politivedtekter. En løsning med svakheter, ifølge visepolitimesteren i Oslo:

“Vedtektene er på mange måter en anakronisme: Straffesanksjonerte normer som regulerer alt fra aking på kirkegård til bruk av høyttaler. Felles er at disse normene med få unntak i svært liten grad håndheves, eller har noen klar plass i folks regelforståelse”.

Vil ikke kommentere
I Justisdepartementet vil de ikke kommentere de konkrete innspillene fra politiet. Statssekretær Hans Røsjorde (Frp) skriver i en e-post til Aftenposten:

– Vi er i ferd med å gå gjennom alle høringssvarene som er kommet inn. Regjeringen tar sikte på å legge frem et lovforslag for Stortinget så raskt som mulig, slik at Stortinget kan behandle saken i vårsesjonen.