– SV er best på menneskerettigheter

Seniorrådgiver Lene Wetteland i Den norske Helsingforskomité gir SV toppkarakter på menneskerettigheter.
Foto: nhc.no
– SV har den mest helhetlige menneskerettighetspolitikken av stortingspartiene og er tydelige i sin støtte til internasjonalt menneskerettighetsarbeid, sier seniorrådgiver Lene Wetteland i Den norske Helsingforskomité.
37Shares

SV får terningskast seks i komitéens rangering foran valget, ifølge en pressemelding fra nhc.no.

– Samtidig som de nasjonalt fremmer en rekke tiltak for en tryggere offentlighet for alle og følger opp kritikken fra FNs torturkomité, sier Wetteland til nhc.no.

Helsingforskomiteen har gjennomgått partiprogrammene til de ni stortingspartiene og trillet terningen på hvor god menneskerettighetspolitikken er.

– Alle partiene har et forbedringspotensial. Her må de gjerne søke råd hos Helsingforskomiteen eller andre menneskerettighetsorganisasjoner, sier Wetteland.

Ser på partienes innsats og standpunkt

Partiene er vurdert ut fra spørsmålet om målrettede sanksjoner mot enkeltpersoner, hvordan FNs torturkomités kritikk mot norske soningsforhold møtes, og hvordan partiene vil møte et stadig hardere offentlig ordskifte.

I tillegg er det sett på hvordan partiene prioriterer internasjonalt menneskerettighetsarbeid, støtte til aktivister og sivilsamfunn, og respekten for internasjonale institusjoner.

Ap og Høyre får terningkast fire, MDG får fem, Sp får tre, mens Frp rangeres nederst.

– SV stikker av med seieren, selv om også de har noen forbedringspunkter. MDG følger nærmest med terningkast fem, blant annet med en svært tydelig og god sanksjonspolitikk, sier Wetteland.