Skuffelse over at ingen kvinner ble valgt i Qatar

Kvinnelige velgere uttrykker skuffelse over at ingen kvinner ble valgt i Qatars første valg til nasjonalforsamling.
136Shares

30 menn ble valgt inn i shurarådet som skal bestå av 45 medlemmer. Emiren utpeker de siste 15, og noen kvinner håper at han inkluderer noen kvinner blant dem.

– Emirens kvote er livslinjen for å sikre kvinnelig representasjon, sier Aisha Jassim al-Kuwari, som led nederlag i kamp med fire kvinner og 14 menn i sin valgkrets.

I tillegg til at det ikke ble valgt noen kvinner, var alle de 30 innvalgte eldre menn fra framtredende familier, mange av dem bakgrunn i forretningslivet eller statsadministrasjonen.

Frammøtet ved valget var 63,5 prosent. Men de som har stemmerett er bare et lite mindretall av landets totale folketall på 2,5 millioner. 333.000 er qatarske statsborgere, men bare de som stammer fra dem som var statsborgere i 1930, har stemmerett.

I tillegg vil nasjonalforsamlingen ha lite å si for kongefamilien al-Thanis ubegrensede makt, og valget ses mest som et symbolsk skritt.

Analytikerne sier at beslutningen om å holde valget er gjort for å bedre Qatars renomme i forkant av fotball-VM neste år. Grunnloven fra 2004 krever valg, men det er blitt utsatt gjentatte ganger.

Shurarådet vil kunne foreslå nye lover, godkjenne statsbudsjettet og avsette ministre. Men i alle tilfeller vil emiren ha vetorett.

Kandidater kan stille personlig til valg, men partier er forbudt, og shurarådet har ikke myndighet til å skifte ut regjeringen.

Alle kandidatene måtte godkjennes av innenriksdepartementet. Det var bare 28 kvinner blant 284 kandidater til de 30 setene.