Håper på konkrete tiltak i kampen mot antisemittisme

– Vi må aldri glemme Holocaust, understreket den svenske statsministeren Stefan Löfven.
Flere verdensledere tok til orde for å bekjempe holocaust-fornektelse i sosiale medier under en konferanse om bekjempelse av antisemittisme i Malmö.

Utsendinger og organisasjoner fra hele verden var samlet i Malmö onsdag.

– En stor dag. Dette er også personlig viktig for meg, sa statsminister Stefan Löfven da han åpnet Forum on holocaust Remembrance and Combating Antisemitism (React).

– Vi må aldri glemme Holocaust, understreket den svenske statsministeren, som ga uttrykk for håp om at konferansen i Malmö vil resultere i konkrete tiltak for å bekjempe rasisme og antisemittisme.

– Verden over opplever vi antisemittisme, og siden 2019 har vi sett at den øker. Vi må gjøre det vi kan for å bekjempe dette, og det er derfor vi er her, sa Löfven.

Frankrikes president Emmanuel Macron holdt en forhåndsinnspilt tale. Han sa at netthatet må stoppes, men understreket også alles ansvar, ikke bare sosiale mediegigantene, for historien og framtiden.

– Vi må bære minner som aldri må glemmes, sa Macron.

– Mange unge mangler til og med grunnleggende kunnskap om holocaust, understreket FNs generalsekretær António Guterres i en forhåndsinnspilt tale.

– Vi må reflektere, lære, undervise og handle, la han til.

USAs utenriksminister Antony Blinken understreket de samme poengene. Han lovet også å investere penger for å løse problemer rundt falsk informasjon og fornektelse av holocaust.

– USA lover nå å bevilge en million dollar (nesten ni millioner kroner) til å bekjempe netthat i Midtøsten og Nord-Afrika. En tilsvarende sum vil også bli investert for å stoppe fornektelse av holocaust i Sentral-Europa, sa han.