Fant kjærligheten – fikk lavere sikkerhetsklarering

Nye sikkerhetsregler i UD har ført til at flere ansatte som innledet kjærlighetsforhold til personer fra land som Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med har ført til lavere sikkerhetsklarering.
Foto: Greggery Peccary
Fire ansatte i Utenriksdepartementet mistet sikkerhetsklareringen etter at de har innledet forhold til personer fra land som Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) sendte i fjor sommer et brev til Utenriksdepartementet der de presiserer reglene for sikkerhetsklarering av ansatte i utenrikstjenesten, spesielt knyttet til ansatte som innleder forhold til utenlandske personer. Brevet var et rundskriv som også ble sendt andre instanser for foretar sikkerhetsklareringer av sine ansatte.

Nå har VGNett fått bekreftet at minst fire UD-ansatte har mistet sin klarering etter rundskrivet fra NSM. I tillegg skal minst to ha fått nedsatt klarering.

Fotfølges på jobb
Etter det VGNett får opplyst har tre av disse i utgangspunktet ikke tilgang til hovedbyggene og adgangskortene er inndratt. Restriksjonene innebærer at de må fotfølges når de beveger seg rundt på arbeidsplassen, og får heller ikke tilgang til graderte sambandssystemer eller dokumenter. 

Kommunikasjonssjef Frode Andersen ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men understreker at hver sak får en grundig individuell behandling.

– Hensynet til sikkerhet må gå først. Samtidig er vi klar over at manglende klarering får store konsekvenser for den det gjelder, derfor prøver vi så langt som mulig å finne gode arbeidsoppgaver og muligheter for de av våre ansatte dette gjelder. Her har vi blant annet hatt et nært samarbeid mellom fagforeningene og UD som arbeidsgiver, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD til VGNett.