korona, covid
Nå faller smitten mer enn dobbelt så mye på Stovner som i resten av byen. Andelen nye smittede falt 35 prosent i bydelen i uke 4. I Oslo som helhet er nedgangen på 14 prosent, melder Aftenposten i dag.
Foto: Pixaby
Regjeringen innfører regionale tiltak i Oslo og flere kommuner i Viken og Innlandet for å forsinke og begrense spredning av den nye virusvarianten omikron.
85Shares

Omikron gjør at regjeringen innfører nye tiltak i noen kommuner. De gjør dette i Oslo, i kommunene rundt Oslo og i Viken og Innlandet.

Tiltak

 • Bruk munnbind på buss, tog og trikk.
 • Bruk munnbind når du går til lege og sykehus.
 • Jobb hjemme hvis du kan.
 • Du må registrere deg på kafeer og restauranter.
 • Du må bestille ved bordet hvis du skal drikke alkohol.
 • Bare 100 personer på et privat arrangement.
 • Bare 600 personer på offentlig arrangement (må ha kohort på 200)

– Målet vårt er å beholde kontrollen på pandemien. Vi må beskytte kapasiteten i helsetjenesten i kommuner som nå kan være berørt av smitteutbrudd med omikron-varianten. Det er viktig at vi raskt begrenser kontakt og mobilitet i disse områdene. Samtidig ønsker vi ikke å innføre unødige begrensninger i folks liv. Men regjeringen vil komme med strengere tiltak hvis det blir nødvendig, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

De regionale tiltakene kommer i kommuner hvor omikron er påvist. Det gjelder også i kommuner hvor helsevesenet har problemer. Kommuner som tilhører opptaksområdet til Akershus universitetssykehus er inkludert.  Flere av disse kommunene inngår i samme bo- og arbeidsregion, der er det stor mobilitet.

Gjelder kommunene:

1. Asker 2. Aurskog-Høland 3. Bærum
4. Eidskog 5. Eidsvoll 6. Enebakk
7. Frogn 8. Gjerdrum 9. Grue
10. Halden 11. Hole 12. Hurdal
13. Indre Østfold 14. Jevnaker 15. Kongsberg
16. Kongsvinger 17. Lillestrøm 18. Lunner
19. Lørenskog 20. Marker 21. Moss
22. Nannestad 23. Nes 24. Nesodden
25. Nittedal 26. Nord-Odal 27. Nordre Follo
28. Oslo 29. Rakkestad 30. Rælingen
31. Råde 32. Sarpsborg 33. Skiptvet
34. Sør-Odal 35. Ullensaker 36. Vestby
37. Våler 38. Øvre Eiker 39. Ås

Tiltak i Oslo

– Tiltakene som regjeringen innfører i dag, har store konsekvenser for Oslo. Den menneskelige, men også den økonomiske kostnaden for Oslo kommer til å blir svært høy, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). 

90 prosent av dem over 18 i Oslo er vaksinert. Oslo kommune har fullt fokus på vaksinasjon og testing. 

– Vaksinesentre som har ledig kapasitet, starter denne uken innkalling av de mellom 18-64 år med høy risiko til tredje dose. I noen bydeler vil det kunne bli mulig å kunne starte vaksinering av de mellom 45-64 før jul. Når du får tilbud: takk ja, sier byrådsleder Raymond Johansen. 

Oslo kommune kan teste 50.000 i uka. Det er over det statlige kravet. Bestill time for test, så slipper du kø på drop in.

Følgende tiltak gjelder fra natt til fredag 3. desember 2021 i Oslo

 • Påbud om munnbind der det ikke er mulig å holde avstand i butikker, kjøpesentre, kollektivtransport og taxi.
 • Påbud om hjemmekontor for hele eller deler av arbeidsstokken – for eksempel halvparten av uka – der det er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester.
 • Plikt til å registrere gjester for å varsle om mulig smitte for serveringssteder og arrangører.
 • Krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer med skjenkebevilling
 • Krav om sitteplasser for serveringssteder med skjenkebevilling
 •  Antallsbegrensning på 600 personer i kohorter på 200 personer for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser.
 • Antallsbegrensning på 100 personer på private innendørs arrangementer på offentlig steder eller i leide og lånte lokaler

Tiltak for hele Norge