Enighet om ny avtale for asylbarn

Forsvinner: Noen av asylsøkerne i Lister-regionen reiser til andre steder i landet eller til andre land for å finne lykken
Etter det NRK erfarer er det enighet om at lengeværende asylbarn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor, får sakene sine vurdert på nytt. Opposisjonens signaler om "nyavtalen" er blandede.

Løsningen innebærer etter det NRK forstår at lengeværende barn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor og som har en oppholdstid på fire år i Norge, skal få sakene vurdert på nytt. Det kan dreie seg om 60 barn som nå får sine saker gjennopptatt.

Det er også enighet om nye regler for å hindre flerkoneri ved familiegjenforening, samt en kortere frist til å varsle hvem man vil søke familiegjenforening med når man har fått flyktningstatus. 

Utlendingsmyndighetene får også tilført penger for å undersøke forhold i land der situasjonen som var utgangspunkt for flukten, kan ha endret seg. Med andre ord kan en person som har fått opphold, risikere å miste sin status som flyktning de neste fem årene.

Krever innstramninger på andre felt
Fremskrittspartiet har på sin side kommet med motkrav til KrF og Venstre. De kan være med på at asylbarnas saker skal bli tatt opp på nytt, men da skal de få gjennomslag for innstramming av innvandringspolitikken. 

Frps nestleder, Per Sandberg, sier det ikke er denne saken spesielt, men den totale innvandringspolitikken til partiet som betyr noe for grasrota i partiet.

Foto: Arkiv.
Foto : Flickr

– Vi diskuterer nå om de kan komme frem til en avtale på et tidspunkt, men da kreves det selvfølgelig innstramninger på andre felt, for vi kan ikke sitte om tre fire år å ha samme situasjon en gang til, sier Sandberg til TV2.

Blandet mottakelse
I opposisjonen får avtalen blandet mottakelse. Ap er positiv til at lengeværende asylbarn får saken opp på nytt, mens SV er tvilende.

– Jeg forutsetter at regjeringen har avklart vanskelige spørsmål om avgrensninger slik at det ikke oppstår ytterligere usikkerhet for familiene som er berørt, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Eirik Sivertsen til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken mener på sin side at avtalen som er inngått mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre, ikke er god nok.

 
Foto : Shanjayan Shan

– Hvert barn som får bli, gleder oss, men i denne avtalen gjøres bare halve jobben med å rydde opp i uretten og rotet justisministeren har skapt. Mange av asylbarna Anders Anundsen har sendt ut, får ingen ny behandling. De borgerlige partiene har latt disse barna i stikken. Derfor er dette en enighet med bismak, sier Lysbakken til NTB.