Sender trolig fartøy til Middelhavet

Til Middelhavet? Norske redningsskip, som KV Nordkapp, og andre sivile fartøy kan være blant de som sendes for å bistå flyktningkatastrofen.
Foto: Wikimedia Commons
Norge kommer etter alt å dømme til å sende fartøy til Middelhavet for å bistå i flyktningkatastrofen, melder NRK.
0Shares

Etter nok en stor drukningstragedie i Middelhavet i helgen, der opp mot tusen mennesker kan ha omkommet, har kravet om at Norge må bidra blitt stadig sterkere.

Utenriksminister Børge Brende reiser tirsdag til Italia og vil da ha med seg konkrete løfter om bidrag. Han skal møte sin italienske kollega Paolo Gentiloni, skriver NTB.

Ennå uvisst om “hjelpebidrag”
Ennå ikke kjent hva slags fartøy Norge skal bidra med. Både marinefartøy og kystvaktskip har vært nevnt, men det kan også være et sivilt fartøy som myndighetene leier inn.

Norsk Rederiforbund sier de kan stille skip på få dagers varsel dersom de får beskjed om å reise.

– Men foreløpig har vi ikke hørt noe. Vi har ventet på beskjed lenge, sier Sturla Henriksen, administrerende direktør i forbundet til NRK.

– Nødt til å handle nå
Tidligere i formiddag gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre ut i VG og krevde en rask norsk reaksjon etter helgens tragedier, forliset som kan ha ført til at opptil 1000 flyktninger druknet i Middelhavet.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til VGNett at regjeringen må handle nå. Hun understreker at tragedien med båtflyktningene i Middelhavet foregår på Europas felles ytterrgrense.

– Norge er medlem i Schengen-samarbeidet og må ta et medansvar, sier Trine Skei Grande.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er “feil tenkning” når regjeringen sier de ikke kan hjelpe alle båtflyktningene i Middelhavet.

– Jeg sendte brev til statsminister Erna Solberg i forrige uke og etterlyste tiltak. KrF mener at fellesskapet i Europa må ta ansvar, for Italia klarer ikke å håndtere dette alene. Nå må regjeringen være konkrete og si hva vi kan bidra med, sier Hareide til VG.