Mer vold i Osloskolen

Det rapporteres stadig inn om flere tilfeller av vold og trusler i Osloskolen. På bildet: Majorstuen skole i Oslo
Foto: Flickr
Hver skoledag blir fire ansatte i Osloskolen utsatt for vold eller trusler, viser en oversikt fra Utdanningsetaten. Totalt ble det rapportert inn 802 tilfeller av trussel- og voldsepisoder i 2014.
0Shares

– Det typiske eksemplet er en seks-sju år gammel gutt som ikke klarer å styre impulsene sine, og som slår, sparker og spytter. Det fører til uro i elevflokken, og det virker krenkende på de ansatte, sier Einar Osnes, hovedverneombud i Osloskolen til NRK.

64 prosent av tilfellene skjedde på spesialskoler eller i grunnskoler med spesialgrupper.

– I spesialskoler og -grupper er det mer påregnelig at du får litt juling. Det er ikke bra det heller, men da er man forberedt. En vanlig lærer som har en vanlig lærerutdanning, er jo ikke forberedt på at dette er en del av jobben, mener Einar Osnes.

– Det er en stor psykisk belastning, og det er en stor belastning å grue seg til å gå på jobb dagen etter.

Etterlyser tiltak
– I Osloskolen handler det mye om karakterer og prestasjoner. Jeg håper at innsatsen mot vold og trusler kan få større oppmerksomhet, sier hovedverneombud Einar Osnes.

Han etterlyser flere tiltak, som kompetanseheving blant de ansatte og bedre informasjon til skolene om hvordan de kan få hjelp når hendelser oppstår.

Utdanningsbyråd Anniken Hauglie (H) mener Oslo kommune har gode rutiner og prosedyrer når det gjelder vold og trusler mot ansatte i Osloskolen, men sier det alltid er rom for forbedring.