Fluktkrisen overlates til verdens fattige

 
Foto: Andreas H. Lunde/HSH
59,5 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Samtidig tar de færreste veien til de rikeste landene. Ni av ti fordrives i eller til et utviklingsland.

– Altfor mange av de rikeste og fredeligste landene fraskriver seg sitt globale ansvar for å gi hjelp og beskyttelse. De murer seg inne bak lukkede grenser. Vi er nødt til å sørge for en bedre internasjonal ansvarsdeling, sier generalsekretær Jan Egeland (bildet) til flyktningehjelpen.no

Årets flyktningregnskap viser at 12 ganger Norges befolkning er drevet på flukt fra krig, vold og undertrykkelse. Ikke siden etterdønningene etter andre verdenskrig har tallet vært høyere.

– Aldri har vi presentert en mer nedslående flyktningestatistikk. Hvert andre sekund fordrives et menneske fra sitt hjem, sier Egeland. 

Syria-konflikten gitt mest flyktninger
Krigen i Syria er den enkeltkonflikten som har drevet flest mennesker på flukt. Nærmere 12 millioner syrere har flyktet fra hjemmene sine, de fleste internt i hjemlandet, og kun seks prosent av de syriske flyktningene har søkt asyl i Europa. 
 
– Vi finner ikke den store flyktningkrisen i Europa. De store folkevandringene og belastningene finner vi i verdens fattige land. Vi nordmenn lever i den innerste og mest beskyttede delen av den europeiske festningen. Vi kan og må gjøre mer for å hjelpe dem som er drevet på flukt , både ved å bidra med støtte til kriseområdene og ved å gi beskyttelse i vårt eget land til spesielt utsatte individer, sier Egeland. 

Link til pressebildet.