Sprengt kapasitet på gratis norskkurs

Foto: Illustrasjon.
Utlendinger som vil ha gratis norsktrening strømmer til Røde Kors. Antall deltakere har mer enn doblet seg de siste to årene og mange har blitt avvist på grunn av fulle lokaler.
0Shares

– I perioder har vi måtte avvise mange, opptil 30 personer som har stått lenge i kø. Da har vi måttet si at vi ikke har plass, sier prosjektleder for norsktrening i Oslo Røde Kors, Fayette Egede-Nissen til NRK.

Røde Kors startet med norsktrening for utlendinger i 2011, og er et lavterskeltilbud til de som ikke har krav på norskopplæring, som for eksempel arbeidsinnvandrere. De har gått fra et par tusen deltakere i året til 5500 i fjor.

Selv om de har flere tilbud i uka er kapasiteten sprengt. Nå har organisasjonen inngått et samarbeid med Deichmanske bibliotek for å kunne ta imot alle som vil.

– Vi ser på norsktrening som et viktig tiltak for å bli integrert. Det å lære seg norsk og tørre å bruke den norsken man kan, er en viktig nøkkel til å få arbeid. Det er viktig for å få et godt liv i Norge i det hele tatt, sier Fayette Egede-Nissen.

Nedgang i arbeidsinnvandrere
Mange av kursdeltagerne er arbeidsinnvandrere, men ikke alle. Tallet på dem som kommer til Norge for å skaffe seg jobb synker stadig.

I 2014 var det en nedgang på ni prosent på landsbasis, sammenlignet med året før. En tredjedel av dem som prøver arbeidslykken i Norge bor i Oslo og Akershus.