Sendes tilbake til Iran – risikerer fengsel og tortur

Kan igjen havne i versting-fengsel: Iranske Ramin Chavosi har tidligere sittet i det svært beryktede Evin-fengselet utenfor Teheran. Asylsøkeren risikerer å havne der igjen etter at norske myndigheter bestemte seg for å tvangsreturnere han.
Foto: flickr.com
Nettverket Iran Human Rights ber norske utlendingsmyndigheter om å stanse tvangsreturen av den iranske asylsøkeren Ramin Chavoshi.

Chavoshi (bildet under) søkte om asyl i Norge i 2013. Han ble hentet av politiet i går og skal etter planene returneres til Iran onsdag.

 
Foto : Privat
I et brev til Chavoshi's advokat skrev lederen for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam:
 
– Vi håper norske myndigheter revurderer sin avgjørelse om tvangsretur av Ramin Chavoshi til Iran, hvor han kan med stor sannsynlighet bli utsatt for fengsling, tortur og annen umenneskelig behandling.  
 
Amiry-Moghaddam understreker at bare innholdet i Chavoshi's blogg (se faksimilet), hvor han blant annet kritiserer Iran's øverste leder kan føre til at han kommer i livsfare ved retur til Iran.
 
 
Foto : Skjermdump/raminchavoshi.com
 
Sittet i beryktet fengsel
Chavoshi har tidligere sittet i det beryktede Evin-fengslet og vært utsatt for tortur og annen umenneskelig behandling. En profilert medfange av Chavoshi, den dødsdømte iransk-kanadieren Hamid Ghasemi Shall, har selv i et brev til Utlendingsnemda 4. mai, skrevet at Chavoshi “kan være i alvorlig livsfare dersom han overleveres til iranske myndigheter”.
 
Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, har på sin side sendt en omgjøringsbegjæring til Utlendingsnemda.
 
– Vi venter på svar fra dem i saken, skrev rådgiver i NOAS, Eirin Hindenes, i en uttalelse til Iran Human Rights tidligere i går.
 
Link til illustrasjonsbildet