UD bekrefter: Taliban kommer til Oslo

Utenriksminister Anniken Huitfeldt oppfordret Irans Utenriksminister til å etterforske drapet på Mahsa Amini. Samtidig påpekte hun at myndighetenes håndtering av demonstrantene bryter med internasjonale menneskerettigheter.
Norge har invitert representanter for Taliban til Oslo. Utenriksminister Anniken Huitfeldt understreker at møtet ikke er en anerkjennelse av Taliban.

I går omtalte Utrop rykter om at Taliban kommer til Oslo.

I dag bekrefter Utenriksdepartementet (UD), at ryktene er sanne.

– Norge har invitert representanter for Taliban til Oslo 23. til 25. januar 2022 for møter med norske myndigheter, representanter for det internasjonale samfunn og andre afghanere med bakgrunn fra det sivile samfunn, skriver UD i en pressemelding.

– Dette er ikke en anerkjennelse av Taliban.

– Vi er ekstremt bekymret for den alvorlige situasjonen i Afghanistan. Det er en fullskala humanitær katastrofe for millioner av mennesker. For å hjelpe de sivile i Afghanistan må det internasjonale samfunn, så vel som afghanere fra ulike deler av samfunnet ha dialog med Taliban. Vi vil være tydelige i våre forventninger til Taliban, særlig når det gjelder jenters skolegang og menneskerettigheter som kvinners deltakelse i samfunnet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i pressemeldingen.

UD forklarer at Taliban skal møte representanter for norske myndigheter og flere allierte land, når de kommer til Oslo. Det vil også finne sted møter mellom Taliban-delegasjonen og andre afghanere. Disse har bakgrunn fra ulike felt og inkluderer kvinnelige ledere, journalister, og personer som arbeider med blant annet menneskerettigheter og humanitære, økonomiske, sosiale og politiske spørsmål.

VIL HA FULL BOIKOTT: I går møtte Utrop Mina A. Rafiq, som mener at Norge og verdenssamfunnet må utestenge Taliban på alle måter, og at dialog derfor er uakseptabelt. Her protesterer hun utenfor Utenriksdepartementet.
Foto : Anna A. Oftedal

– Dette er ikke en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. Men vi må snakke med de som i praksis styrer landet i dag. Vi kan ikke la den politiske situasjonen føre til en enda verre humanitær katastrofe, sier Huitfeldt i pressemeldingen.

Les også: Vil ikke ha Taliban-besøk i Oslo

 

 

– 24 millioner mennesker opplever akutt matusikkerhet

Huitfeldt sikter til at Afghanistan har vært i en økonomisk kollaps siden Taliban tok over makten i august 2021. Situasjonen blir ikke bedre av en pågående tørke samtidig som det er pandemi, og andre virkninger av mangeårig konflikt.

– 24 millioner mennesker opplever akutt matusikkerhet og er usikre på hvordan de skal få tak i nok mat. Det rapporteres at én million barn kan dø av sult. FN anslår at hungersnød rammer over halve befolkningen i vinter og at 97 prosent av befolkningen kan falle under fattigdomsgrensen i år, skriver UD.

UD opplyser om at Norge fortsetter å ha dialog med Taliban for å fremme menneskerettigheter, kvinners deltakelse i samfunnslivet, og for å styrke humanitær og økonomisk innsats i Afghanistan til støtte for det afghanske folket.

UD påpeker at Norge har vært i dialog med Taliban i mange år, og at en norsk delegasjon besøkte Kabul tidligere denne uken for å ha samtaler med Taliban-ledelsen om den prekære humanitære situasjonen i landet.

– Humanitær bistand er helt nødvendig, men det er ikke nok. Vi må unngå at grunnleggende tjenester som helse og utdanning kollapser. Vi må støtte levebrødet til familier og lokalsamfunn. Det kan begrense antallet som trenger humanitær bistand, sier utenriksministeren.