Raser mot innvandringskritisk bok om Groruddalen

Utfordringer i mangfoldet: Groruddalen og Oslo Øst er det mest innvandrertette området i hovedstaden. I bydel Alna er det opptil 148 nasjoner som bor sammen. En stor del av nykommerne har liten eller ingen utdanning og behov for tilrettelagt norskopplæring. Budsjettforslaget for 2012 er preget av sterke kutt, og kan gjøre situasjonen verre for denne gruppen.
Foto: Marcus Ramberg
Flere Groruddalsbeboere kritiserer Halvor Fosli nye bok om Groruddalen; "Fremmed i eget land. Samtaler med den tause majoritet".
0Shares
Latest posts by Xueqi Pang (see all)

Etter at Halvor Foslis nye bok, ble publisert har flere Groruddalsbeboere meldt om mangel på flere synspunkter.

Foslis bok handler om nordmenn som føler seg hjemløse og utilpass i Groruddalen, og han har portrettert tyve beboere i lokalområdet. Bokens hovedpersoner er alle kritiske til det nye, multikulturelle Groruddalen. 

Aftenposten og Aftenposten Osloby har publisert flere innlegg skrevet av uenige beboere i området. 

Blant annet er det blitt publisert et Si;D-innlegg av 19-årige Hannah Eriksen, som sier seg veldig uenig i Foslis bok og tidligere kronikk i Aftenposten

– Jeg er født på Stovner og har bodd her hele livet mitt. Jeg er etnisk norsk, og jeg er 19 år gammel. Hvorfor fikk ikke vår generasjon være med i intervjuene dine? spør hun Halvor Fosli.

Videre skriver Eriksen at hun tror det er holdningene til noen av de eldre etnisk norske det er noe galt med. Hun mener at mange unge ikke har problem med mennesker med minoritetsbakgrunn.

– Problemet ligger hos de eldre generasjonene. Det er ikke lille Silje på 7 år som har et problem med klassekameratene sine og vil at foreldrene skal dra henne ut av skolen, det er de godt voksne menneskene som fortsatt sliter med fremmedfrykt og et lukket sinn, skriver hun i sitt innlegg.

Inger Sønderland, som bor i Rødvedt, er også uenig i Halvor Foslis tyve utvalgte. 

– Det bor 130.000 mennesker i Groruddalen. Jeg kan finne 20 folk som kan fortelle om det positive, også ved at det er mennesker fra hele verden som bor her, skriver hun i et Aftenposten-innlegg.

– Det er trist om folk ikke trives der de bor. Det er også trist om Fosli bruker befolkningen i Groruddalen som gisler for å fremme egen mening om innvandring. Det jeg synes er mest problematisk med å bo her, er faktisk kronikker om hvor kjipt det er å bo her, konkluderer hun.

– De stemmeløse får en stemme
Mens kritikken hagler mot boken, er også noen glade for at boken ble publisert. Politiker Jan Bøhler er blant dem som er takknemelig for Halvor Foslis nye bok.

– Flere har kommet til meg og sagt det samme. Jeg er glad for at de som opplever seg som stemmeløse har fått en stemme gjennom boken. For det som kommer frem der, er holdninger som jeg stadig møter i den innvandrertunge Groruddalen, sier han til osloby.no.

Selv om politikeren er glad for at Fosli skrev boken, mener han likevel at det ikke er så ille som det virker som i Groruddalen. 

– Det ytre miljøet, parker, turveier og andre ting, er blitt mye bedre, og dalen har ikke vært tryggere siden jeg vokste opp, kriminaliteten er på et historisk lavt nivå, påpaker han.