Dronningen: – Det gjorde sterkt inntrykk

Dronning Sonja og Martha Rubiano skretteberg
Foto: Sissel Ofstad
– En ting er å være trygg, en annen ting er å ha et hjem, sier en tydelig rørt og imponert Dronning Sonja etter møtet med ukrainske kvinner og barn som har flyktet fra krigen.
98Shares

Fredag besøker Dronning Sonja Caritas Norge hvor dronningen får en orientering om arbeidet Caritas gjør i Ukraina, nabolandene og i Norge for flyktningene som kommer.

Marianne Borgen (Ap) og Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i Caritas
Foto : Sissel Ofstad

Dronning Sonja møter både frivillige og flyktninger på senteret. Hun ledsages av ordfører Marianne Borgen (Ap) og generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg.

– Allerede i den første måneden av krigen har Caritas hjulpet mer enn 350.000 mennesker i Ukraina, og flere titalls tusen flyktninger har fått hjelp i mottakerlandene Polen, Moldova, Romania, Slovakia og Ungarn, sier generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg.

Caritas Norge har lang erfaring med arbeid overfor migranter og flyktninger her i landet, og bruker nå sitt nettverk og kompetanse på å sikre at alle ofrene for krigen blir ivaretatt ved ankomst til Norge. Det gjør også organisasjonens lokale ressurssentre.

– I Norge organiserer vi frivillige med ukrainsk bakgrunn som hjelper sine landsmenn. Vi har også mange med bakgrunn fra nabolandene og nordmenn som viser et enormt engasjement for å hjelpe, både hjemme og ute, sier Skretteberg.

Dronning Sonja, Martha Rubiano Skretteberg og Ludmila Tapalova, Olena Biletska, Iryna Tichchenko, Oksana Kuspys, Nalalia Yeremeyeva, Kristin Velure Strøm
Foto : Sissel Ofstad

Flyktningene uttrykker takknemlighet for hjelpen og støtten de får i Norge.

– Norge er et vennlig land. Det er godt for oss å være her. Vi kan se at folk smiler.

Flyktningene som er innlosjert hos familiemedlemmer som allerede bodde i Norge før krigen startet, forteller at de bor trangt.

Barn av krigen

Dronningen er imponert over arbeidet Caritas gjør.

– De som har kommet hit føler at de har blitt godt tatt vare på. De er veldig glade for å være trygge.

Barna på senteret hadde forberedt både tegninger og gaver til dronningen. Blant annet en tegning av dronningen.

– Godt å vite at barna kan få fri noen øyeblikk og kanskje føle at de er trygge de også, sier dronning Sonja.

En åpenhjertig dronning husker sine egne erfaringer fra barndommen om å høre flyalarmen på vei ned til kjelleren for å søke ly under andre verdenskrig.

– Det er noe som tikker tilbake igjen.

Et samlet Europa

Dronningen er av den oppfatning at Europa har stått sammen mot en grusom krig.

– Det gjelder å holde sammen. Krigen går ut over oss alle sammen i hele verden. Alle håper at denne grusomme krigen snart skal ta slutt.