Arrangerer støttekonsert for to ikke-binære «comrades»

STØTTEKONSERT: I tillegg til å arrangere en innsamlingsaksjon arrangerer, Muna Jibril og Jennifer Gonzalez fra Comrades Inc, en støttekonsert for to ikke-binære kamerater. Illustrasjon: Jennifer Vanessa Gonzalez
Muna Jibril og Jennifer Vanessa Gonzalez fra Comrades Inc., samler inn penger for å dekke kjønnsbekreftende behandling for to ikke-binære kamerater.
6Shares

Ikke-binære personer identifiserer seg verken som mann eller kvinne, og tiltales ofte med pronomen de/dem. Ifølge Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK), faller de utenfor diagnosen “kjønnsinkongruens” og får derfor ikke tilbud om kjønnsbekreftende behandling. Dette har fått skribent Muna Jibril og Jennifer Vanessa Gonzalez til å reagere.

– NBTK har et ekstremt vanskelig og smalt behandlingssystem hvor du er nødt til å “bevise” at du er transmann eller transkvinne. Som ikke-binære, faller våre kamerater derfor mellom to stoler når de oppsøker denne tjenesten. NBTK tilbyr per dags dato ikke kjønnsbekreftende behandling for ikke-binære, og tjenesten har i en årrekke fått mye kritikk av transpersoner, skriver Muna Jibril og Jennifer Gonzalez til Utrop.

Sammen utgjør de Comrades Inc., som i kveld arrangerer støttekonsert for to ikke-binære “comrades”(kamerater). Kameratene har forsøkt å få kjønnsbekreftende behandling i flere år, og må nå betale 80 000 kr for å gjennomføre behandlingen privat.

– Comrades Incorporated er et “mutual aid-fond” for skeive kamerater. Planen er at man skal kunne kontakte Comrade Inc om man trenger hjelp med å fikse spleis-innsamlinger, støttekonserter og andre arrangementer som kan hjelpe marginaliserte kamerater. Det er folk som av ulike grunner må være anonyme, så vi vil være et bindeledd og en fasilitator.

SELVSIKKER: Sultan Hadaddeen driver med “voguing” i tillegg til å være menneskerettighetsaktivist. Foto: Blikk/Reidar Deadswan Engesbak

Under kveldens støttekonsert stiller artister med opptredener, og kunstnere med objekter som selges ved loddtrekning. Konferansier Sultan Hadaddeen leder konserten samtidig som hun bidrar med vogue-show. Hun er en uttalt transaktivist og antirasist  og vant BYAS-prisen i 2021.

Kamerater

– Har “kamerat” blitt et kjønnsnøytralt ord, siden de to ikke-binære vennene omtales som “comrades”?

– Kamerat/comrade er jo kjønnsnøytralt fra gammelt av, og det er derfor vi landa på det navnet også.

Jibril og Gonzalez forklarer at de kommunistiske assosiasjonene til ordet “kamerat”, også er en av grunnene til at de har valgt å definere seg selv og vennene som comrades/kamerater.

– Når vi sier “kamerat” mener vi ikke bare våre venner, vi mener alle vi er allierte med i kampen mot kapitalisme, imperialisme, fascisme, rasisme, transfobi, homofobi, funkofobi og alt annet vi hater.

Jibril og Gonzalez sier at ideen om å etablerer Comrades Inc. oppstod etter de arrangerte en motdemonstrasjon mot SIAN i 2018 i Bergen.

– Vi ble inspirerte til å bedrive mer direkte aktivisme, og det har nå ført til at vi starta Comrades Inc.

– Hvorfor startet dere å engasjere dere for å støtte kjønnsbekreftende behandling for de to ikke-binære?

– Vi har alltid vært engasjert i samfunnsproblemer. Vi starta som unge feminister og anti-imperialister, men er nå to rasende anarko-kommunister. Vi har også alltid, de årene vi har kjent hverandre, snakket om slike ting og vært frustrerte sammen.

BLITZ: Støttekonserten holdes på Blitz-huset i kveld. Foto: Richard Gould
Foto : Richard Gould

Skeive med minoritetsbakgrunn

– Hvordan opplever dere støtten til innsamlingen og støttekonserten?

– Det er dritgøy! Vi elsker å se at folk samles, stiller opp og bidrar. Dette er ekte “community building in the making”. Det føles veldig trygt og utrolig fint at vi kan samles og støtte to kamerater som trenger det!

Jibril, Gonzalez og de ikke-binære kameratene, er alle skeive og har minoritetsbakgrunn.

– Som skeive med minoritetsbakgrunn selv, så har vi opplevd selv hvordan man ikke blir tatt på alvor, hvor rasistisk systemet er, og hvordan det føles å være skeiv når man er første eller andre generasjon.

Manglende kunnskapsgrunnlag

Kjersti Gulbrandsen, avdelingsleder i NBTK, skriver til Utrop at manglende kunnskapsgrunnlag ligger til grunn for at ikke-binære ikke tilbys kjønnsbekreftende behandling.

– Det tilbys ikke kjønnsbekreftende behandling til personer som ikke oppfyller kriteriene for diagnosen kjønnsinkongruens (Z 76.80), da det pr i dag vurderes ikke å foreligge tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag eller evidens for at hormonell og/ eller kirurgisk kjønnsbekreftende behandling er rett eller effektiv behandling av andre kjønnsidentitetsopplevelser, inkludert ikke- binær kjønnsidentitet.

Gulbrandsen påpeker at ikke-binære blir tatt inn til vurdering.

– 18 personer av 569 (over 18 år) henviste til AKV/NBTK i 2021 oppga å ha en ikke- binær kjønnsinkongruens. Alle ble tatt inn til en vurdering med unntak av 2 personer som trakk henvisningen sin.

–  Det skal foreligge vitenskapelig dokumentasjon

Videre henviser Gulbrandsen til pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 b andre ledd:

– En pasients rett til nødvendig helsehjelp bestemmes av hva som faller inn under begrepet helsehjelp og hvilken hjelp som er nødvendig. Det avgjørende vil være pasientens behov ut fra en helsefaglig vurdering. Dersom en pasient har krav på nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten, er det sykehuset som må vurdere, og i utgangspunktet beslutte, hva slags helsehjelp som skal tilbys, ut fra det tilbud og de ressurser som foreligger.

Hun understreker at  helsehjelpen skal være dokumentert effektiv.

–  Det skal foreligge vitenskapelig dokumentasjon for at pasientens tilstand kan forbedres som følge av behandling i spesialisthelsetjenesten.

Gulbrandsen skriver at «å intet skade»-prinsippet, gjelder ved alle beslutninger om  medisinsk behandling.