Flyktningen Nataliia bosetter andre flyktninger

Nataliia Orlova gikk fra å være flyktning til å bli kommunalt ansatt og å hjelpe andre flyktninger.
Foto: Caroline Bækkelund Hauge
Ukrainske Nataliia rømte fra krigen og ble ansatt i flyktningtjenesten i Norge på rekordtid.

– Jeg var flyktning. Nå er jeg ansatt og hjelper flyktninger, og det er helt annerledes, sier hun til NRK.

Da krigen brøt ut i Ukraina for litt over to måneder siden, var Nataliia Orlova (33) fra Kyiv på ferie i Polen. Å vende tilbake til hjemlandet ble en umulighet. I stedet flyktet hun til Norge sammen med familien.

Ansatt rekordraskt

Rett etter ankomst til Norge sendte Nataliia sin CV til Drammen kommune, og rekordraskt ble hun ansatt i Flyktningtjenesten.

– På én dag gikk hun fra å være flyktning til å bli ansatt i Drammen kommune, bemerker Tekeste Samuel, flyktningveileder og bosettingsansvarlig i kommunen til NRK.

Ifølge Samuel er Nataliia helt riktig person til denne jobben, og fremhever at hun har kultur- og språkforståelsen for å kunne hjelpe personer i en sårbar situasjon.

– Vi skal bosette veldig mange på kort tid, og trenger en med relevant kompetanse, fortsetter han.

Hjelper egne landsmenn

Som flyktninghjelp hjelper Nataliia egne landsmenn med å bli bosatt i Norge.

Utenfor et brunt hus i Krokstadelva står Nataliia og venter. Hun venter på en familie fra sitt eget hjemland. To voksne, to barn.

– Det er en familie som vi skal bosette i dag. En veldig spesiell familie. De kommer fra Kharkiv og har med seg en gutt i rullestol, og vi hadde litt utfordringer med å finne en bolig til ham.

Vil gjerne vende tilbake

Når NRK spør Nataliia om hun kommer til å reise tilbake til Ukraina, svarer hun:

– Kanskje en dag … Vi bestemte oss for å bo her i ett år. Nå bare tar vi dagene som de kommer, og tenker «Hva kan jeg gjøre i dag»?