Vil granske Eritrea-skatt i Norge

Foto: Arkiv.
Foto: Are Vogt Moum
SV-politiker og medlem i Stortingets kontrollkomite, Bård Vegar Solhjell, mener norske myndigheter allerede har nok dokumentasjon til å gripe inn i saker hvor eritreiske flyktninger har "måtte betale" skatt til opprinnelseslandet.  

Gjennom foreningen Eritreisk informasjonsforbund på Karl Johan krever landets myndigheter inn to prosent skatt fra eritreiske flyktninger i Norge. skriver Nettavisen.

Trusler om represalier mot flyktningen og deres familier i hjemlandet blir brukt. Selv om det er ulovlig for en fremmed stat å kreve inn skatter i Norge, henter det eritreiske regimet inn titalls millioner fra flyktninger i Norge som har flyktet fra det samme regimet.

Norske myndigheter sier til Finansavisen onsdag at de har kjent til forholdene i flere år, men ikke gjort noe.

– Vi har aldri blitt kontaktet av politiet, sier Abraham Woldu, leder for Eritreiske Informasjonforbund, til Finansavisen.

– Uakspetabelt
“Angrekatten” fra eritreiske myndigheter, som ifølge landinfo.no muliggjør det for eritreere som har rømmet landet å komme tilbake på ferie, får SVs Bård Vegar Solhjell til å se rødt.

– Helt uakseptabelt og nesten utenkelig at noe sånt kan skje i moderne samfunn i Vesten, og det over tid, sier Solhjell til Finansavisen.

Solhjell forventer at norske myndigheter tar grep, og lister opp tre mulige tiltak:

– Se på samarbeidet mellom norske myndigheter og kontoret på Karl Johan, samt dets rolle i å utstede pass.
– Se om eritreiske foreninger, som deltar i skatteinnkrevingen, får støtte i Norge.
– Samarbeide med andre myndigheter mot denne ordningen.

Også Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, har kommet med sterk kritikk av denne “angreskatten” på spalteplass.