Fritt Ord-pris til Leo Ajkic og “skamløse”

Fritt Ord-stiftelsen i Oslo har i dag utdelt honnørene til årets vinnere
Foto: Claudio Castello
Styret i Stiftelsen Fritt Ord har i dag utdelt to priser: én til NRK-programlederen Leo Ajkic, og én annen til "de skamløse jentene", Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour.
0Shares

Ajkic får Fritt Ords Honnør for sitt nyskapende bidrag i TV-serien Flukt, som har skapt stor innsikt i flyktningers situasjon, og tilført innvandrings- og integreringsdebatten nye perspektiver. Bile, Herz og Srour får samme utmerkelse for deres personlige og modige innsats for å belyse sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer, melder Fritt Ord-styret i en pressemelding.

Leo Ajkic
Leo Ajkic er programleder for NRK-serien Flukt, produsert av Pandora Film i Bergen. Serien ble sendt i januar og februar i år. I Flukt har Ajkic bevisst brukt sin egen bakgrunn som flyktning for å fortelle de personlige og dramatiske historiene til flyktninger i Europa og Norge: Hvem er de, hvordan lever de, hva tenker de, hva drømmer de om? Seertallene har vært høye, og Flukt har skapt mye konstruktiv og opplysende debatt, ikke minst blant unge mennesker. 65 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Ajkic belyser deres situasjon med innlevelse og tydelighet.

Foto: Arkiv.
Foto : Jarle H. Moe/Nordiske Mediedager
33-åringen er født i Mostar i Bosnia og var på flukt med familien i fire år før han kom til Bergen som 11-årig flyktning. Han bor i dag i Oslo. Ajkic har ti års erfaring som programleder på radio og TV, ikke minst flere nyskapende serier for ungdom. Han arbeider også som musiker og musikkprodusent.

Amina Bile, Nancy Herz, Sofia Srour
“De skamløse jentene” ble et begrep etter at Nancy Herz brukte det i et debattinnlegg i Aftenposten våren 2016. Der skrev hun: “Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå. Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre egne.” En rekke unge norske kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn har vært spesielt opptatt av samme tema det siste året, blant andre Amina Bile og Sofia Srour. De har satt sine egne dagsordener i hittil underbelyste debatter om æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer. De unge kvinnene setter tydelige spor etter seg i offentligheten. De snakker og skriver ut fra vidt forskjellige erfaringer som enkeltmennesker, som oftest uten organisasjoner i ryggen. Modige unge kvinner har inspirert dem, nå ser vi at mange kommer etter.

Tre av de fremste “skamløse jentene” mottar Fritt Ords Honnør: Amina Bile (18) er fra Skien, går på skole i Porsgrunn og er leder i Telemark Sosialistisk Ungdom. Nancy Herz (20) er fra Haugesund, har libanesisk bakgrunn og studerer nå jus i Oslo. Hun er 1. vara til styret i Amnesty Norge. Sofia Srour (22) er fra Nøtterøy og er i dag masterstudent i rettsvitenskap i Oslo.

 
Foto : Privat

En pris til inspirasjon
Til utrop.no sier Sofia Srour, en av de “skamløse jentene” at det er en stor ære å motta prisen og at den er “svært betydningsfull” for deres sak.

– Vi bruker tross alt det frie ord og kjemper for de mest grunnleggende menneskerettighetene alle bør ha i et fritt Norge. Det viser at det nytter, det nytter å bruke ytringsfriheten og si ifra. Denne prisen anerkjenner viktigheten av kampen mot sosial kontroll, og alle kampene unge mennesker med minoritetsbakgrunn daglig må kjempe. Jeg håper dette inspirere flere jenter til å ta kampen eller engasjere seg på andre måter.

Srour ser det som veldig fint også å se at Leo Ajkic har fått pris.

– Ekstra fint er det å denne prisen med han, som har har inspirert, opplyst og gitt håp med denne serien.