Regjeringsutvalg i Danmark vil forby skolehijab

Leder i et regjeringsoppnevnt utvalg i Danmark, Christina Krzyrosiak Hansen, foreslår å forby hijab på skoler.
Foto: Skjermdump/stemchristina.dk
Danmarks regjering vil ha mer likestilling blant landets innvandrere. Nå anbefaler et regjeringsutvalg å forby hijab og innføre obligatorisk kristendomsfag på skolen.
342Shares

Utvalget Komissionen for den glemte kvindekamp er nedsatt av den danske regjeringen. De skal komme med forslag til hvordan man unngår sosial kontroll i innvandrermiljøene.

Utvalget vil forby å ha på seg hijab på danske barne- og ungdoms-skoler.

Leder i utvalget, og ordfører i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen, sier ifølge NRK:

– Vårt mål er å sikre at jentene, som ikke har de samme rettigheter som oss andre, får slike.

I tillegg til hijabforbudet er det foreslått å endre kristendomsfaget i skolen. I dag er det mulig søke fritak fra faget. Utvalget vil endre faget, slik at det ikke blir mulig å søke seg vekk fra det.

Kan bli vanskelig å innføre

Professor forfatningsrett ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, ser for seg at lovforslaget kan være vanskelig å innføre.

– Man kan ikke gripe inn kun overfor ett religiøst symbol. Det vil være diskriminering av en religion, sier professor forfatningsrett ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter til Danmarks Radio.

Flere land har et forbud mot ansiktsdekkende plagg som nikab og burka. Danmark er ett av dem.

I Norge ble nikab forbudt på skoler og universitetet i 2018, mens Frankrike er eneste land i Europa som forbyr hijab, jødisk kippa og synlige kors på offentlige skoler.