NKVTS: Helsepersonell kan ikke skyve taushetsplikten foran seg

Slik ser voldsveilederen fra NKVTS ut.
Foto: nkvts.no
Hvordan skal du som helse- og omsorgsarbeider balansere taushetsplikt og varslingsplikt når du mistenker at noen er utsatt for vold?

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) sprer kunnskap om vold og traumatisk stress for å forebygge og redusere de helsemessige og sosiale konsekvensene som dette kan medføre.

NKVTS sin veileder for arbeid med vold i nære relasjoner gir gode råd, praktiske tips og full oversikt over lovverket som regulerer helse- og omsorgsarbeideres ansvar for å forhindre at pasienter utsettes for vold, ifølge en pressemelding.

Veilederen inneholder oppdatert oversikt over lovverket som regulerer den enkeltes ansvar, og skal styrke kunnskapen og øke handlingskompetansen hos helse- og omsorgspersonell på områder som negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Veilederen er beregnet på ansatte i kommunens helse- og omsorgstjenester og ansatte i spesialisthelsetjenesten.

NKVTS-forsker og barnelege Mia Cathrine Myhre har vært ansvarlig for arbeidet med veilederen.

– Helse- og omsorgspersonell må gjøre avveininger fra sak til sak basert på fakta i hvert enkelt tilfelle, sier Mia Myhre i NKVTS.
Foto : Kristoffer Sandven

– Helse- og omsorgspersonell må gjøre avveininger fra sak til sak basert på fakta i hvert enkelt tilfelle. I veilederen fra NKVTS får man råd om hvordan man tilnærmer seg denne typen dilemmaer og om hvordan man håndterer ulike situasjoner man gjerne havner i når man jobber med vold i nære relasjoner, sier Myhre.