Faktasjekkere: – Flyktningfamilie fikk ikke gratisleiligheter

Syrisk flyktningfamilie bestående av mann, tre koner og 16 barn med oppholdstillatelse i Sverige fikk ikke leiligheter i Stockholms-bydelen Nacka gratis, slik flere medier har rapportert, melder faktasjekktjenesten faktisk.no.
Foto: Rikard Fröberg
Flere norkse og svenske medier meldte at en mann med tre koner fikk tre leiligheter i Sverige. Det skaper et inntrykk av at leilighetene er gratis, og det stemmer ikke, ifølge faktasjekkerne i Faktisk.no.

Faktisk.no faktasjekket NTB, TV 2, Verdens Gang, Hegnar.no, Nettavisen, Document.no, Human Rights Service, Frieord.no, 19. september 2017, ifølge NRK

Faktasjekktjenesten melder at det er korrekt at Nacka kommune i Sverige har kjøpt tre leiligheter som en mann, hans tre koner og 16 barn skal bo i.

– Nacka har til sammen kjøpt 94 leiligheter fordi alle svenske kommuner er pålagt å hjelpe dem som har fått oppholdstillatelse med å finne bolig, hvis de ikke klarer det selv. Det gjelder uavhengig av om de lever i ekteskap som det ikke ville vært lovlig å inngå i Sverige.

Familien får imidlertid ikke boligene “gratis”, noe som gjør at reportasjene “tar delvis feil”.

– Overskriftene i norske medier gir inntrykk av at storfamilien fra Syria får leilighetene av kommunen, eller at de skal bo der gratis. Det er ikke riktig. Flyktningene må betale leie til kommunen, og de har bare rett til å bo i leilighetene i to år. 

NTB med presisering
I tillegg til TV 2 og Hegnar.no, publiserte også VG først saken til NTB. VG har i ettertid endret og bygget ut saken på sin nettutgave.

Etter at Faktisk.no tok kontakt, sendte NTB 22. september ut en presisering til redaksjonene:

– I en sak sendt ut tirsdag om tre leiligheter tildelt en mann med tre koner i Nacka i Sverige kan ordet “får” i tittel og ingress føre til misforståelser. Ut fra tittel og ingress kan det gis et inntrykk av at mannen med tre koner og 16 barn får tre leiligheter av Nacka kommune. Som det framgår av resten av artikkelen er det snakk om en tildeling og at familien må betale leie. “Får” burde derfor vært erstattet med “tildelt” eller “får leie”.