13 domfellelser og to frifinnelser for hatkriminalitet

Foto: Illustrasjon.
Foto: flickr.com
Oslo politidistrikt har publisert en oversikt over noen av de mest sentrale domfellelsene for hatkriminalitet i Oslo tingrett i perioden 2015-2017.
0Shares

Oversikten, som kommer i hefteformat, viser til 15 konkrete saker, hvor 13 endte i domfellelser, mens to endte i frifinnelser.

– Oslo politidistrikt har de siste årene jobbet med å forbedre egen etterforskning av hatkriminalitet, gjennom opprettelsen av en egen hatkrimgruppe og opplæring av våre mannskaper. Samtidig ønsker vi å bidra til økt kunnskap om hatkriminalitet generelt i samfunnet. Det har tidligere vært vanskelig å si særlig om rettspraksis på området, fordi det har vært få dommer som konkret omhandler hatkriminalitet. Nå er det imidlertid kommet flere, skriver politidistriktet på sin hjemmeside.

Fysiske angrep og nett-trusler
Sakene omfatter blant annet et homofilt kjærestepar som ble trakassert og brutalt angrepet, en kvinne i hijab som ble sjikanert og spyttet på, truende e-poster til Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter., mener dommene må ha en preveentiv effekt.

 
Foto : Pressebilde Antirasistisk Senter

– Allmennheten må få med seg dette: Grov, rasistisk sjikane vil kunne medføre både tiltale og straff. At vold er helt eller delvis rasistisk motivert, kan være straffeskjerpende. Samfunnet har nå tydeliggjort en grense mot visse typer rasistisk framferd. Det er det viktig for dem som utsettes for dette å vite, og det er det viktig for mulige gjerningspersoner å vite, sier han til antirasistisk.no.