– Skal ikke blande seg i navnevalg

Ap-politiker Abdullah Alasabeeehg er en av de som reagerer kraftig på Njåstads uttalelser.
Foto: Oslo kommune/Sturlason
Stortingsrepresentant for FrP, Helge Andre Njåstad, møter nå sterk kritikk fra flere hold etter sin Muhammed-kritikk. Ap-politiker Abdullah Alsabeehg (bildet) er en av de som reagerer kraftig på uttalelsen, melder Bergensavisen.

Frp-politikeren uttalte på Facebook at han syntes det er skremmende at Muhammed er blitt det mest populære guttenavnet i Oslo i etterkant av publiseringen av navnestatistikken.

Alsabeehg, som er utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre, reagerer sterkt på Njåstads uttalelser og mener at det blir galt å gjøre navnestatistikken om til en politisk sak.

– Han vet åpenbart ikke mye om hvordan situasjonen er i Oslo. Han går til angrep på det flerkulturelle Oslo. Det er jo slik at rundt 40 prosent i Oslo-skolen har minoritetsbakgrunn. Likevel har Oslo-elevene noen av de beste skoleresultatene på den nasjonale prøvene, bedre enn i Njåstads hjemfylke Hordaland, sier Alsabeehg til Bergensavisen.

– Samsvarer med holdningsundersøkelse
Nestleder i antirasistisk senter, Ervin Kohn, er også en av de som reagerer på navnekritikken.

– At Njåstad lar seg skremme av folks navnevalg samsvarer godt med HL-senterets (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) undersøkelse fra i fjor om velgernes holdninger til jøder og muslimer. Frp topper begge. 73,5 prosent av Frps velgere har fordommer mot muslimer vs 34,1 prosent i velgermassen som helhet. Det hadde vært å ønske at Frp hadde tatt resultatene av HL-senterets undersøkelse mer på alvor, uttrykker Kohn, som også er leder for Det mosaiske trossamfunn, ovenfor Bergensavisen.

I 2017 var det 102 barn som fikk Muhammed (eller lignende varianter av navnet) som sitt fornavn.