Oslo-boer tiltalt for menneskesmugling

Oslo Tinghus: akkurat nå foregår det her fengslingsmøte i Amelie-saken.
Foto: Flickr.com
En mann med syrisk opprinnelse skal ha ordnet falske pass og flybilletter til et tjuetalls syriske flyktninger fra sitt oppholdssted i Oslo. 
0Shares

Selv hevder mannen, som ankom Norge for syv år siden, at han ville hjelpe mennesker i nød, skriver Dagbladet.

Tiltalte skal mellom perioden 2013-2014 ha hjulpet et tjuetall personer å flykte fra hjemlandet. Flere av flyktningene skal ha endt opp i Norge. I Oslo tingrett skal det i tiden fremover avgjøres om tiltaltes handlinger kan anses å være organisert kriminalitet eller ikke.

Politiadvokat Hans Petter Pedersen Skurdal forteller til Dagbladet at den tiltalte skal ha skaffet falske pass andre ID-kort, flybilletter, samt informasjon om hvordan de skulle komme seg inn i Schengen-området.

– Han har fungert nærmest som et reiseselskap for flyktningene han har hjulpet, forteller politiadvokaten. Å hjelpe utlendinger som er i et sikkert land videre i Europa, eller å være del av en organisert virksomhet med sikte på å hjelpe utlendinger til Norge eller Schengen, er ulovlig, påpeker politiadvokaten.

Nekter straffeskyld
I tiltalen kommer det frem at mannen krevde betaling for de falske dokumentene og sitt bidrag for å få mennesker ut av Syria. Det er allikevel ikke klart om han skal ha tjent penger på dette, forteller Skurdal.

Forsvarer advokat Heidi Ysen, sier til Dagbladet at hennes klient nekter straffeskyld på alle punktene i tiltalen mot han. Dette inkluderer også anklagen om at han skal ha tjent penger på å hjelpe flyktninger til Europa, noe han innbitt nekter for.

– Hans oppfatning er at han har hjulpet mennesker i nød. Det skal bli interessant å se hvordan retten ser på dette, sier Ysen.