SOS Rasisme tilbake i retten

Her er styreleder Kjell Gunnar Larsen på vei ut fra SOS Rasismes hovedkontor etter razzia i 2012.
Foto: Skjermdump, youtube
Nok en gang må lokallaget Haugesund SOS Rasisme møte i retten etter at de nektet å vedta forelegg på 50.000 kroner og krav om 1,8 millioner kroner i erstatning for grove bedragerier, melder Dagbladet.

Syv år etter at det først ble rapportert om medlemsjuks i organisasjonen, må Haugesunds SOS Rasisme nok en gang i retten. Ifølge Dagbladet er saken berammet til slutten av juni og skal gå i Haugaland tingrett.

Haugesunds SOS Rasisme oppgav her for høye medlemstall og fikk dermed utbetalt for mye pengestøtte i denne perioden. Sammen med forelegget fulgte også et krav om skadeserstatning til LNU på 1,8 millioner kroner.

I november i 2017 mottok lokallaget et forelegg på 50 000 kroner av politimesteren i Sør-Vest. Dette på bakgrunn av grove bedragerier mot Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) i 2007, 2008 og 2009.

– Forelegget er ikke vedtatt av Haugesund SOS Rasisme, sier organisasjonens advokat Erik Lea til Dagbladet.

Viktig lokallag
Politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal uttaler til Dagbladet at erstatningskravet tilsvarer det beløpet som tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme tidligere dømt for å bedra, eller medvirket å bedra, LNU for.

–  Haugesund SOS Rasisme var lenge det største lokallaget i organisasjonen og mottok dermed store deler av utbyttet fra bedrageriene mot LNU. To av styremedlemmene i lokallaget ble også dømt for å begå bedrageriene. Lokallaget Haugesund SOS Rasisme anses således som sentralt i bedrageriet mot LNU, sier Bjørndal.

Ikke første gang
SOS Rasisme er tidligere dømt for omfattende medlemsjuks i to sivile søksmål fra støttegivere: LNU, der de vant frem med et søksmål på 9,7 millioner kroner i 2011. Staten vant så frem med et søksmål på 6,8 millioner kroner. Per dags dato har LNU fått tilbake rund 4 millioner, mens staten må se lenge etter pengene.

– I fjor ble åtte sentrale ledere, ansatte og tillitsvalgte i SOS Rasisme dømt for bedragerier i anledning medlemsjuks og juks med kursstøtte i samme sak. Fire av dem anket til lagmannsretten, men Gulating beskrev dommen som riktig, grundig og forstandig, og forkastet ankene, skriver Dagbladet.