Listhaug poster mest om innvandring på Facebook

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har vært sentral i opprettelsen av utvalget at den kalles i det politiske Norge for Listhaug-utvalget.
Foto: Claudio Castello
Fremskrittspartiet er det partiet som skaper størst bølger på Facebook med sine postinger om innvandringspolitikk. Og tidligere integreringsminister Sylvi Listhaug er den enkeltpolitikeren som poster mest på feltet.

Ifølge Dagsavisen har forskerne Bente Kalsnes ved OsloMet og Karoline Ihlebæk ved Universitetet i Oslo presentert funn om partiets sterke respons på sosiale medier. 

I tidsrommet august 2015 og august 2016 var det Fremskrittspartiet og SV som postet hyppigst om innvandring og integrering på Facebook. SV postet 186 ganger, mens Frp la ut 177 innlegg.

I tillegg hadde Siv Jensens parti den suverent mest aktive innvandringspolitikeren, nemlig tidligere statsråd Sylvi Listhaug. Hun leverte hele 282 utspill om innvandring på bare ett år.

Populistiske partier får langt mer emosjonell respons enn andre partier.

Størst på Facebook
En viktig grunn til den sterke responsen er at Frps Facebook-side har flere følgere enn de andre partiene. 

Kalsnes, som er førsteamanuensis ved OsloMet, sier også tonen i oppdateringene skiller seg ut.

 
Foto : hioa.no

– Vi ser at de ofte går aktivt ut og spør «er du enig», «hva synes du» eller ber folk kommentere eller «lik og del». De skriver ofte kort og poengtert. Samtidig er innvandring et tema det har vært ganske heftig debatt om i flere år. Det trigger både tilhengere og motstandere, sier Kalsnes til Dagsavisen.

Emosjonell respons
Stipendiat Linn Sandberg ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo fant at populistiske partier får langt mer emosjonell respons enn andre partier.

– Facebook-debatter som i stor grad drives av emosjonelt engasjement, gagner de populistiske aktørene som driver kommunikasjon bygd på sterke emosjoner og følelsesladd argumentasjon. De stiller grupper mot hverandre og taler om et vi og et dem, samt en korrupt elite, sier Sandberg til Dagsavisen.

SV postet nest mest
SV var fra høsten 2015 til høsten 2016 det eneste partiet som postet i nærheten av like mange oppdateringer om innvandring og integrering som Frp. Men responsen på SV-innleggene var laber, viser tallene fra Kalsnes og Ihlebæk.

 Kommunikasjonssjef Siri Gjørtz i SV sier partiet nå bruker mindre plass på innvandringsdebatten.

– Vi så at det bare gagnet Fremskrittspartiet, sa Gjørtz på debatten i Arendal i går der funnene ble presentert.