Oslo Sp vil ha flere offentlige markeringer av religiøse høytider

Oslo Sps Morten Edvardsen fremmer et forslag som skal gjøre det mulig for Oslo å feire flere livssynshøytider.
Foto: Sturlason/Oslo kommune
Senterpartiet i Oslo bystyre vil markere og feire religiøse høytider i det offentlige rom, både kristne og minoritetsreligiøse. Derfor har partiet i dag levert et privat forslag i bystyret om dette.
15Shares

– Oslo er en mangfoldig by med et stort religiøst mangfold, og det er viktig å også løfte fram minoriteters høytidsfeiringer i det offentlige, sier bystyrerepresentant Morten Edvardsen (Sp) via en pressemelding til Utrop.

I etterkant av vårsolverv 22.mars har det vært både protestantisk, ortodoks og katolsk påske, sikhenes vårhøytid Vaisakhi/Baisakhi og jødenes Pesach, for å nevne noen.

– Senterpartiet tror på et religionsåpent samfunn, ikke et religionsfritt samfunn. At vi deltar i hverandres høytider, er utelukkende positivt for samfunnet. Vi lærer mer om våre naboer, bryter ned fordommer og får ofte nyte kultur i ypperste klasse, enten gjennom musikk, mat eller scenekunst, sier Edvardsen.

Henter inspirasjon fra britene

Oslo Sp-representanten viser til Storbritannia som inspirasjon.

– London feirer Id med en stor folkefest på Trafalgar Square, noe Oslo kan la seg inspirere av. For å vise fram at Oslo er en livssynsåpen by, bør vi derfor finne måter å feire og markere flere religiøse høytider i byen vår.

Oslo Sp skriver i forslaget:

  1. Bystyret ber byrådet utrede offentlig markeringer og/eller feiring av forskjellige ikke-kristne høytider.  Utredningen bør inkludere offentlig markering og/eller feiring av Eid ul-fitr, Yom Kippur, Vaisakhi og Divali.
  2. Bystyret ber byrådet sikre at utredningen skjer i tett dialog med representanter for Oslos mange religiøse minoriteter og Rådet for flerkulturelle minoriteter.
  3. Bystyret ber byrådet utrede konsekvensene av lysforurensing og andre miljøaspekter som følge av den offentlige julefeiringen i Oslo og inkludere lysforurensing som en integrert del av utredningene av ikke-kristne feiringer.
  4. Bystyret ber byrådet ta spesielt hensyn til sikkerhetsaspektet i vurderingen, og samarbeidet med nasjonale myndigheter om dette.