Nytt gründerprogram for ukrainske flyktninger

50 ukrainere skal delta i nytt gründerprogram her i Norge.
Foto: Danish Entrepreneurs
Digital Norway, Google og Danish Entrepreneurs lanserer Norges første, store gründerprogram for ukrainske flyktninger.
31Shares

Interessen har vært enorm, og nå skal 50 ukrainere delta med sine forretningsidéer som kan bidra til gjenoppbyggingen av Ukraina, ifølge en pressemelding fra Google Norge.

Gründerprogrammet går under navnet UAccelerate og skal ruste flyktningene med kunnskapen de trenger for å starte og drive egen virksomhet.

50 talentfulle ukrainere – hovedsakelig kvinner – er klare for å delta i programmet. En av dem er som ser frem til å styrke sin virksomhet, er Yulia Buhlaker. Hun kom til Norge som flyktning og utvikler nå bedriften sin Fiskin, som produserer accesories fra skinn laget av fisk.

– Da jeg kom til Norge, var jeg nødt til å bygge meg et nytt liv. Arbeid er viktig og jeg hadde et ønske om å skape min egen arbeidsplass. Nå har jeg begitt meg ut på gründerreisen og min egen virksomhet har gitt meg et formål som er viktigere enn noen gang, sier Buhlaker til Google Norge.

Imponert over interessen

Norgessjef i Google, Tine Austvoll Jensen, sier seg dypt imponert over den store interessen.

– Når man tar den alvorlige bakgrunnen i betraktning, er det enormt oppløftende og inspirerende å se så mange ukrainske ildsjeler som ønsker å starte sine egne virksomheter. Vi ser på dem som verdifulle ressurser som bidrar til verdiskapning – både her i Norge, men også med håp om i Ukraina på sikt, sier hun til Google Norge.

Noen av de viktigste og fremste stemmene i norsk og ukrainsk næringsliv vil stå for opplæringen i en rekke workshops. Alt fra digital markedsføring, salgsstrategier og finansiering til skatteregler, lover og reguleringer skal dekkes i programmet.

– For å lykkes som gründer i Norge er det avgjørende med kunnskap både om teknologi og den digitale infrastrukturen i Norge. Mye av kunnskapen vil også være verdifull når Ukraina skal bygges opp igjen, sier Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway.