Yama Wolasmal hardt ut mot Resett

NRK- og tidligere TV2-journalist Yama Wolasmal går hardt ut mot nettstedet Resett for at de koblet hans far til radikal islamisme i en av deres artikler.
Foto: Skjermdump/YouTube
NRK-profil Yama Wolasmal reagerer kraftig på at nettsiden Resett kobler faren til jihadisme.

Torsdag publiserte nettavisen Resett en artikkel basert på forskning av den anerkjente terrorforskeren Thomas Hegghammer. Temaet i artikkelen er jihadismens fremvekst i Skandinavia på 1980-tallet.

I artikkelen trekkes NRK-profilen Yama Wolasmals far frem på følgende måte:

– Hegghammer trekker også frem det som nok er et ukjent faktum for mange nordmenn, at mannen som drev denne informasjonsvirksomheten var Mohammed Wolasmal, faren til NRK-profilen Yama Wolasmal.

Merket for livet
Wolasmal reagerer på at det i artikkelen insinueres at hans far, som drev en afghansk motstandsavis på 80-tallet, drev med propaganda for jihadister.

– Da jeg var fire år gammel, og vi bodde som flyktninger i Pakistan […], ble min far fengslet av militær-diktatoren Zia ul-Haq, som var jihadistenes fremste støttespiller. Der ble han torturert, skriver Wolasmal i Facebook-innlegget som TV 2 siterer.

Han sier familien hans er merket for livet av farens kamp mot jihadister. Det er derfor hele familien reagerte sterkt på artikkelen.

– Min familie har betalt en høy pris for kampen mot disse grupperingene. Da liker vi dårlig å bli satt i bås med dem, sier Wolasmal.

Nekter antydninger
Resetts redaksjonssjef Lars Akerhaug sier i kommentarfeltet under Wolasmals innlegg at de aldri har ment å si at faren jobbet for jihadistene.

– Dette er ingen hit piece. Jeg har aldri antydet at Yama Wolasmal skulle være noen islamist eller liknende. Jeg synes det var en interessant tilleggsopplysning når faren hans først ble omtalt, ikke noe mer eller mindre enn det, skriver Akerhaug i kommentarfeltet under Wolasmals tordnende Facebook-innlegg.

Lars Akerhaug, redaksjonssjef i Resett, sier at han ikke har antydet noen kobling mellom familien Wolasmal og jihadisme.
Foto : Pressefoto

– Jeg har ikke antydet noen kobling mellom familien Wolasmal og jihadisme, sier Akerhaug til TV 2 lørdag.

Kjenner seg ikke igjen
Forfatteren av den opprinnelige forskningsartikkelen, Thomas Hegghammer, sier han ikke kjenner seg igjen i Resetts fremstilling av saken, og har tatt til motmæle mot fremstillingen av Wolasmal.

– Det er hyggelig med omtale av egen forskning, og det er lov å spisse vinklingen, men jeg synes Lars Akerhaug her går for langt. Jeg kjenner meg ikke igjen i innholdet og mener Lars insinuerer ting det ikke er belegg for, skriver Hegghammer.