Solberg imot Venstres innvandringsvedtak

 

Venstre vil ha en ny kamp om oppmykinger i asyl- og flyktningpolitikken, og på partiets landsmøtet ble det vedtatt flere mer liberale forslag.

Den mest kontroversielle delen av vedtaket gjelder papirløse innvandrere i Norge, skriverBergens Tidende.

Forslaget innebærer at papirløse innvandrere skal få de samme rettigheter til helsehjelp som nordmenn og alle med oppholdstillatelse har.

Dette forslaget er statsminister Erna Solberg (H) uenig i.

– Hvis ikke du har lovlig opphold i Norge, skal du få øyeblikkelig hjelp, men du har ikke rett til andre helsetjenester. Hvis du ikke har lovlig opphold i Norge, skal du samarbeide om identiteten og forlate Norge, sier hun.

På spørsmål om dette er et forslag Venstre kan få gjennomslag for i regjering, svarer statsministeren:

– Det er i alle fall et forslag jeg er imot. Så får de definere litt nærmere hva de egentlig mener med dette.

Venstre-leder og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande sier det er viktig for folkehelsen at alle som bor i landet, har et helsetilbud.

– Jeg ønsker ikke at han som sitter bak meg på bussen og hoster, skal ha tuberkulose. Det er en typisk sykdom som denne gruppen ikke får hjelp til i dag, sier hun.

Om motstanden fra statsministeren svarer Venstre-lederen:

– Da tror jeg hun forholder seg til at verden er ideell. Jeg ønsker heller ikke at det skal være folk i Norge som ikke har papirene i orden, men jeg tror vi alltid vil ha noen. Da må vi ha sikkerhetsventiler.

(©NTB)