Forfatter:

Ført opp på Alliansens valgliste uten tillatelse

Forfatter og konspirasjonsekspert John Færseth hevder Folk er Folks redaktør utnytter en sårbar gruppe.
Foto: Torunn Grymer
– Temmelig hårreisende. Slik beskriver skribenten John Færseth følelsen etter å ha blitt kjent med at han er blitt satt opp på Alliansens valgliste.

Valglisten til det høyreradikale partiet til årets kommunevalg har vakt sterk oppsikt. En kikk på valglisten viser at både prominente figurer fra det offentlige liv, politikere fra andre partier og pressefolk er ført opp.

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum, og Resett-sjef Helge Lurås er blant de som står på listen. Fra før av har komikeren Johan Golden og Frps Christian Tybring-Gjedde uttalt seg til NRK om praksisen.

Slik ser valglisten ut, hvor blant annet forfatteren John Færseth er satt opp.
Foto : Claudio Castello

Uheldig assosiering

Frilansjounalisten og forfatteren John Færseth, som også har vært skribent ved enkelte anledninger for Utrop, syntes ikke noe videre om å havne i valglisten.

– Jeg synes dette er temmelig hårreisende. Mest fordi jeg absolutt ikke ønsker å assosieres med et parti som står for antisemittiske konspirasjonsteorier, rasisme og holocaustbenektelse, men også fordi jeg er mye i utlandet for tiden, slik at jeg kunne risikert å ikke fått med meg dette og ikke rukket fristen for å trekke meg.

Selv er han blitt satt opp på 59. plass på valglisten. Færseth tror grunnen til dette kan være følgende:

– Jeg antar at de ønsker kontrovers og oppmerksomhet, noe de også får. Samtidig oppfatter jeg dette som en måte å plage meningsmotstandere på. Mange på listen har jo vært ute og kritisert partiet for rasisme og jødehat tidligere.

Har ingen dårlig samvittighet

Ifølge valgloven har man rett til å kreve seg fritatt fra valg til fylkesting og kommunestyre om man avgir skriftlig erklæring innen fristen.

Leder i Alliansen, Hans Lysglimt Johansen, sier han ikke har dårlig samvittighet.

Leder i Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, sier til NRK at han ikke har dårlig samvittighet for å føre opp personer han ikke har spurt.

– Nei, fordi alle de som vi ikke har spurt får nå brev fra Valgstyret i Oslo kommune, hvor de skal velge om de tar imot plassen eller ikke.