UDI åpner for assistert utreise for gravid ektefelle

Mohammed Alghalban håper på å få kona sammen med dattera til Norge.
Foto: Privat
Palestinske Mohammed Alghalban som har fått avslag på å hente gravid ektefelle til Norge, kan falle inn under instruksene om assistert utreise for familiemedlemmer til norske borgere, i følge UDI.

UDI avslår alle søknader om gjenforening med søkere fra Palestina dersom søkeren er under 24 år med henvisning til at det er tvangsekteskap. Det er søkerne selv som må dokumentere at det ikke er tvangsekteskap.

Dette skjedde med palestinske Mohammed Alghalban også. Han har fått avslag på å hente gravid ektefelle til Norge grunnet 24-års kravet. Ektefellen hans er 23 år. UDI mente at det ikke er åpenbart at ekteskapet er frivillig.

Utrop har snakket med Alghalban tidligere, og han sier at dette er bare tull.

Alghalban har bodd i Norge 17 år, og paret giftet seg i 2021. Sammen har de et barn på 10 måneder. Nå er kvinnen gravid igjen.

Ektefellen til Alghalban er nå alene i Egypt sammen med datteren deres.

Etter at avslaget var sendt fra UDI ga Justisdepartementet en instruks om at foreldre og mindreårige barn av norske borgere som befinner seg i Gaza eller Israel skal gis innreise til Norge, selv om de ikke er norske borgere eller har oppholdstillatelse i Norge.

Assistert utreise

Nå sier UDI til Utrop at saken kan etter omstendighetene falle inn under instruksene om assistert utreise for familiemedlemmer til norske borgere.

Hvordan forventer dere at søkere skal dokumentere at de ikke er tvangsgiftet?

– Det er ikke tilstrekkelig at de gir opplysninger som tilsier at ekteskapet sannsynligvis er frivillig. Reglene sier at de må sannsynliggjøre at ekteskapet åpenbart er frivillig. Dette fremgår av forarbeidene til 24-årskravet. Partene må sannsynliggjøre at de kommer inn under føringene som er beskrevet i forarbeidene, eller det må være andre opplysninger som gjør det helt usannsynlig at familien eller andre har presset gjennom sitt valg av ektefelle, sier Rolf Henry Anthonisen, fagleder i Opphold i UDI til Utrop.

Flere hendelser

Likevel, ser det ut som om at det er flere som er i Alghalbans situasjon.

NRK har snakket med Raid Almasri som heller ikke får med sin gravide kone og barn hjem til Norge. Han vil ikke dra fra Gaza uten familien.

– Akkurat nå er jeg i kontakt med UD og de har tilbudt meg bistand til å reise vekk fra Gaza. Det som er problemet er at de gir ikke bistand til min familie, skriver Almasri til NRK.

Komplisert

Almasri giftet seg i 2018, men forholdene denne gangen, gjorde at de ikke fikk informert Norge om at de to hadde giftet seg, beskriver han til NRK.

Han kontaktet UD, og beskriver at det ble komplisert fordi de ikke tidligere hadde fått informasjonen om familien hans. Da Almasri skulle fikse dokumenter og pass for å søke om familieinnvandring til Norge, brøt krigen ut.

Verken kona eller barna har visum, norsk statsborgerskap eller oppholdstillatelse. Kona har ugyldig palestinsk pass, mens døtrene har palestinsk fødselsattest.

I underkant av 60 norske borgere eller personer med nær tilknytning til Norge er fortsatt igjen i Gaza. Utenriksdepartementet er dypt bekymret for disse, skriver NRK.

Leder i Palestinakomiteen, Line Khateeb, sier til NRK at hun håper på at norske myndigheter kan ta mer hensyn og strekke seg lenger for å bistå i det som er en svært vanskelig situasjon.