Birgit Oline Kjerstad (SV) : – FrPs forslag er helt bak mål

SV reagerer på Frp og Erlend Wiborgs forslag.
Foto: Stortinget
SV reagerer etter at Erlend Wiborg (FrP) vil kutte i støtten til ukrainske flyktninger.

Utrop har tidligere skrevet at Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) vil redusere velferdsytelsene, og mener at yrkesdeltakelsen blant ukrainere er for lav.

Tidligere sa han til Nettavisen at det bør ikke være høyere ytelser for ukrainere og andre flyktninger i Norge enn det er i for eksempel Sverige og Danmark. I tillegg, at introduksjonsprogrammet også bør kuttes ned.

– Istedenfor at man kommer til Norge og skal leve passivt på ytelser, må man rett inn i arbeid. Og så må du ta språkopplæring på kveldstid, helger og ved siden av jobben, sier han.

Birgit Oline Kjerstad, Stortingsrepresentant for SV som sitter i kommunalkomiteen på Stortinget sier til Utrop at Frp og Erlend Wiborgs forslag er helt bak mål.

– SV mener at det å kutte i stønadene vil gjøre at det både tar lengre tid og blir vanskeligere å komme seg i jobb. Kostnadsnivået i Norge er høyt, og hvis folk går rundt og er sultne og slitne av bekymringer fordi de ikke har nok til å klare seg i hverdagen, vil det ta lengre tid å komme seg i arbeid, ikke kortere, sier hun til Utrop.

– Det er merkelig

SV mener at et skikkelig introduksjonsprogram og språkopplæring er helt nødvendig for å lette overgangen for de som kommer til Norge.

– Det som trengs for at flere skal komme i jobb tidligere, er heller mer språkopplæring, en større innsats fra NAV og kommunen for å kartlegge kompetansen, og midler som gjør at de som kommer kan få starte deltid på en aktuell arbeidsplass så snart språkmestringen er god nok til at det er forsvarlig, sier Kjerstad.

Norge har tatt imot 50 prosent flere ukrainske flyktninger de siste 13 ukene enn Danmark, Sverige og Finland til sammen. Frp hevder dette skaper en uheldig og spesifikk «pull-effekt» til Norge.

– Jeg synes det er merkelig at FrP, som er opptatt av å unngå det de kaller “svenske tilstander”, ikke forstår at beste medisinen mot å unngå det, er god integreringspolitikk der de grunnleggende behovene er dekket, språkopplæring og kompetanseavklaring for å komme i arbeid, mener SV.

Frp foreslår å kutte utgifter til innvandring og integrering med 5.2 milliarder kroner i sitt alternative statsbudsjett for 2024. Totalt er de norske utgiftene til innvandring og integrering beregnet til 34.1 milliarder kroner i 2024.