Diskrimineringsombudet reagerer på mulig særregel for ukrainske bussjåfører

(Illusttrasjonsofoto)
Et unntak fra reglene om botid for ukrainske bussjåfører kan være diskriminering av andre flyktninger, mener likestillings- og diskrimineringsombudet.

Det skriver NRK.

Før jul ble det kjent at regjeringen foreslår å gi ukrainske borgere unntak fra kravet om fire års botid i Norge og norskkunnskaper for å få jobb som bussjåfør i Norge. EU-borgere har allerede unntak fra dette kravet, men Ukraina er ikke i EU.

Det er stor mangel på bussjåfører i Norge, og flere hundre flyktninger fra Ukraina har bussjåførbakgrunn. NRK skriver i en annen sak at forslaget skal fremmes for Stortinget i april.

Arbeids- og inkluderingsminister, Tonje Brenna sier til NRK at ukrainere kan fylle de tomme setene rundt i landet med en midlertidig lovendring.

– Vi er spesielt opptatt av at alle de nyankomne fra Ukraina kommer raskt i jobb. Det å jobbe som sjåfør, er noe av det vi absolutt har behov for å få flere til å gjøre.

Brenna sier kravet om botid og språk vil fortsatte gjelde for andre grupper.

– De aller fleste som kommer til Norge nå har ukrainsk bakgrunn. Derfor er dette et spesielt tiltak for dem, sier Brenna.

– Men da vil ikke dette gjelde for syrere og eritreere for eksempel?

– Det er viktig at vi har gode løsninger som sørger for at vi har bra sikkerhet og vet hvem som jobber som sjåfør i Norge. Derfor gjør vi dette unntaket for ukrainere, sier Brenna.

Forskjellsbehandling

At regjeringen vil endre loven kun for ukrainere kan oppfattes som diskriminering av andre flyktninger. Denne typen særbehandling kan altså oppfattes som diskriminerende, slår likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon fast.

Også SV er kritiske til forslaget og mener at alle flyktninger bør få samme muligheter som ukrainere. De kaller regjeringens forslag for forskjellsbehandling.