Fitjar kommune: Vil kun ta imot ukrainske flyktninger

Bildet viser øya Stord i Sunnhordland i Vestland fylke, som ønsker å kun ta i mot flyktninger fra Ukraina.
Foto: Johan Christian Nielsen
Fitjar kommune i Sunnhordland gjør som Drammen, og vil kun ta imot flyktninger fra Ukraina. Om det er lovlig eller ei, er det ingen som vet.

Torsdag ble det vedtatt i kommunestyret i Fitjar kommune og kun ta i mot flyktinger fra Ukraina.

– Vi vedtok å ta imot 25 flyktninger, og alle skal være ukrainske, sier ordfører Wenche Tislevoll (H) til NRK fredag.

Statsforvalteren i Oslo og Viken har varslet at de skal undersøke det omstridte vedtaket fra Drammen. Før det vil de avvente kommunestyret sin egen kontroll – kommunen skal selv gjennomføre en lovlighetskontroll av kommunestyrets vedtak.

Fitjar kommune mener de har loven på sin side. Kommunen i Stord med nær 3000 innbyggere, sier at de er nødt til å ta hensyn til kommunens kapasitet og størrelse. Kommunen har kun én fast ansatt som fastlege, og leier voksenopplæring av Stord, fordi de ikke har det selv.

– Det gjør en stor forskjell å skulle ta imot 25. Det er utfordringer og press på helsetjenester, bosetting, barnehage og skole, og det er mye oppfølging som kreves, sier Anne Økland etatssjef for helse og omsorg i Fitjar til NRK, og mener det ikke handler om etnisitet:

– Dette handler ikke om etnisitet, og det er ikke ment å ekskludere. Skal du ta imot flyktninger, må du også sørge for at de får et godt tilbud og at man har kapasitet. Det handler ikke om å favorisere.

Det var Fitjarposten og Sunnhordland som først omtalte vedtaket.