Gir 25 millioner til tiltak mot radikalisering, hat og rasisme

– Vi har som målsetning de neste årene å kunne gjennomføre flere innovative tiltak for å forebygge rasisme, hatefulle ytringer og ekstremisme, sier administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen, Ingrid Riddervold Lorange.
Foto: Gjensidigestiftelsen
Gjensidigestiftelsen viderefører støtten til Trygg By Norge-nettverket med 25 millioner kroner for de neste to årene.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)
Gjennom Trygg by Norge er det etablert et unikt nettverk av byer over hele landet der kunnskap om tiltak mot radikalisering og ekstremisme utvikles og deles. Midlene fra Gjensidigestiftelsen styrker dette arbeidet.
– Hensikten med stiftelsens utdelinger er å skape gode liv i et trygt samfunn. Målsettingen til Trygg By Norge om å bidra til å bygge et trygt demokrati, er helt i kjernen av det vi jobber for, sier Ingrid R. Lorange,  administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen.
– Ekstremismekommisjonens rapport, som nylig ble offentliggjort, peker på viktigheten av å involvere sivilsamfunnet i forebyggende arbeid. Derfor er vi glade og stolte over at våre midler har gjort, og fortsatt gjør det mulig for de deltakende kommunene å teste ut nye måter å gjøre dette på, sier Lorange. Målet de neste årene er å kunne gjennomføre flere innovative tiltak for å forebygge rasisme, hatefulle ytringer og ekstremisme, legger hun til.

Tiltak mot hat og rasisme

I rapporten fra Ekstremismekommisjonen vises det til flere av tiltakene som er et resultat av Trygg By Norge, som demokratiprosjekter i Kristiansand og Fredrikstad.

– Kommisjonen har innhentet mye kunnskap fra sivilisamfunnet og alle de som hver dag er med på å lage de gode og inkluderende lokalsamfunnene, som kan forhindre utenforskap og for noen radikalisering, sa Cathrine Thorleisson, leder for kommisjonen, i forbindelse med lanseringen av rapporten.

Ekstremismekommisjonen skriver at selv om nasjonale myndigheter anerkjenner sivilsamfunnets rolle i det forebyggende arbeidet, er de klare på at det er stor variasjon i hvilken grad sivilsamfunnets organisasjoner faktisk involveres eller benyttes i dette arbeidet.

– Slik er også erfaringene fra Trygg By Norge. Kommunene som har satt samarbeid med frivillige organisasjoner i system, lykkes best i arbeidet med å bygge demokratisk motstandskraft for å forebygge rasisme, hatefulle ytringer og ekstremisme.

FAKTA

Om Trygg By Norge og Nordic Safe Cities

Nordic Safe Cities er en allianse opprettet etter et initiativ fra Nordisk ministerråd.  Målet er å styrke lokal innsats for å forhindre radikalisering og ekstremisme i befolkningen og utvikle strategier for å forbygge ekstremistisk hat og vold. Nettverket består av 20 byer fra fem nordiske land, hvorav 12 er norske.