Svennis sparker rasismen ut

0Shares
Latest posts by Svein Morten Gulbrandsen (see all)

Sven Göran Eriksson gir i et intervju med The Sun full støtte til den engelske ?Kick Racism out of Football?-kampanjen, og kaller all type diskriminering for ?vanvittig og utrolig?. Sjefen for det engelske landslaget krever at fotballen gjør alt den kan for å rive ned alle hindre som gjør at mørkhudede holder seg unna fotball både som fans og spillere.

Dette er etterlengtede toner fra landslagssjefen som før han ble sjef for det engelske landslaget trente den rasisme-skandaliserte italienske Serie-A-klubben SS Lazio.

Forfatteren og nyhetslederen av nettverket Football Against Racism in Europe, Phil Vasili, sa ved ansettelsen av Eriksson at svensken måtte markere seg tøft og klart i forhold til rasisme som engelsk landslagssjef.

Fotballforskeren Paul Dimeo ved universitetet i Northampton sa til niso.no i desember i fjor at det engelske fotballforbundet burde spurt seg hvordan Lazio kunne ha slike problemer med rasisme med Eriksson som sjef.
– Det som synes klart er at han ikke har gjort nok for å markere sin aktive motstand mot de rasistiske holdningene i klubben og blant supporterne. Rasisme er et sammensatt problem, men det er ingen løsning å stille seg i bakgrunnen og tillate fordommer og diskriminering. Det er viktig å reise seg opp og jobbe aktivt mot problemet, hevdet Dimeo.

Daniela Conti, som arbeider for den uavhengige idrettsorganisasjonen Unione Italiana Sporte Pertutti (UISP) i Roma, mente Eriksson og spillerne var for tilbakeholdne etter skandalekampen mot Arsenal i fjor høst der klubben ble ilagt en liten bot og Sinisa Mihajlovic utestengt for to kamper.
– Eriksson kunne utvilsomt vært mye tøffere. Det ville betydd en god del for det antirasistiske arbeidet i italiensk fotball, sa Conti til oss i et tidligere intervju.

Nå har Eriksson for alvor markert sin holdning til problematikken.
– Dette er et initiativ jeg vil ta del i, og jeg finner det utrolig at rasisme fremdeles er et problem i vår tid, sier Eriksson til The Sun.

– Jeg har aldri spurt meg hvilken hudfarge en spiller har, eller hvilket trossamfunn han tilhører. Jeg spør meg selv enkelt og greit om spilleren er god nok eller ikke, sier Eriksson videre.

Flere klubber støtter også kampanjen. Antirasistiske markeringer vil finne sted i kampen mellom Arsenal og Blackburn på lørdag, og på Craven Cottage mellom Fulham og Ipswich på søndag.

(redcard.niso.no)