Palestinsk aktivist arrestert på vei hjem fra Norge

 
Foto: SU
Den palestinske aktivisten Mohammad Othman (33) var på vei hjem fra Norge da han ble arrestert av israelske myndigheter på grensen mellom Jordan og Vestbredden.

SU-leder Mali Steiro Tronsmoen fikk beskjeden om at han er
arrestert i går ettermiddag. I Norge har Mohammad drevet kampanjearbeid sammen med Sosialistisk Ungdom (SU). Han har møtt SV-leder Kristin Halvorsen ved flere anledninger.

– Vi vet ikke hva som har skjedd med ham, men Israel har tidligere fengslet fredelige aktivister som Othman i lang tid, og tortur er jo ikke et ukjent virkemiddel i landet, sier Tronsmoen til Dagbladet.

Fredelig aktivist
Ifølge SU-lederen er Othman bare er organisert i fredelige organisasjoner, men hun vil ikke opplyse om hvilke de er.

– Jeg vet ikke hva han forteller i avhør eller hvilke konsekvenser det vil ha for andre involverte. Men han er ikke partipolitisk aktiv, er ikke organisert i Hamas eller liknende og jobber fredelig gjennom lovlige organisasjoner, sier Tronsmoen.

Aktiv i “Stopp Muren”
Etter det Dagbladet kjenner til er han aktiv i «Stopp muren», en organisasjon som jobber mot den israelske muren som bygges for å separere palestinske og israelske områder.

Byggingen av muren er domstol folkerettsstridig av FNs Internasjonale domstol i Haag.

Krever løslatelse
Det var en kollega i «Stopp muren»-kampanjen som først fikk beskjed om Othman ble arrestert.

– Jeg snakket senest med ham i morges, og han forklarte da at han ble holdt igjen på grensen. Det er vanlig når vi er på utenlandsturer. Etterpå fikk jeg en sms om at han ble arrestert. Det er første gangen dette skjer, og jeg håper vi får vite hvor han er, og hvilke anklager han står overfor i morgen, sier kollega Hindi Mesleh til Dagbladet.

– Vi krever at israelske myndigheter umiddelbart og betingelsesløst løslater Mohammad, sier SU-leder Mali Steiro Tronsmoen.