Flyktningene fryser på Lesvos – mangler strøm

Flyktningleiren har ikke generatorer nok til å holde strømmen i gang.
Foto: Stand by me Lesvos
Vinden blåser kaldt gjennom flyktningleiren på Lesvos. Gamle, voksne og barn bor i iskalde containere og sommertelt.
98Shares

Foto: Ola Gjethammer

Hjelpearbeider Shirin Emilie Tinnesand sier til Utrop at hun er sint, fortvilet og forbanna. Hun forteller at greske ministre har vært på befaring i leiren. Etter besøket gikk de ut i media og påstod at det ikke var noen grunn til bekymring over situasjonen for flyktningene.

Løftebrudd

– De sa at alt er bra! De klarte å skryte på seg at FNs høykommisær for flyktninger har delt ut radiatorer. Vi og flyktningene lurer på, til hvem da? sier Tinnesand og forteller at de radiatorene som finnes ikke virker fordi leiren mangler generatorer eller generatorene har for liten strømkapasitet.

Tinnesand hevder videre at sommel og rot og løftebrudd fra FNs side har ført til at situasjonen er prekær i leiren.

Politisk problem

Foto: Stand by me Lesvos

– Greske myndigheter har betalt 5,2 millioner euro til byggeselskap som skulle ordne alt det elektriske slik at folk skulle slippe fryse ihjel over vinteren. I utgangspunktet trenger ikke leiren mer penger eller flere frivillige – det som behøves er en vilje til å ordne opp og ta ansvar på en politisk nivå. Dette er ikke en humanitær krise, dette er et politisk problem og det må løses på et politisk nivå. All tilbakeholdelse og brudd av rettigheter må få konsekvenser. Vi kan ikke la dette få lov til å pågå i fem-seks år til, sier Shirin Emilie til Utrop.