Fengsler migranter som ikke drar frivillig

Kan smile etter valgseier: statsminister Benjamin Netanyahu og hans parti Likud får fornyet tillit etter en overraskende valgseier i det israelske parlamentsvalget denne uken.
Foto: Yoav Ari Dudkevitch
Rwanda og Uganda har sagt ja til å ta imot flyktninger og migranter fra Israel hvis de ikke sendes mot sin vilje. Israel har på sin side gjort det klart at de som ikke reiser frivillig, vil bli fengslet. 
0Shares

Israel gir 38.000 afrikanere frist til utgangen av mars med å forlate landet og gir dem som drar frivillig rundt 28.000 kroner i reisepenger, melder NRK.

Forslaget ble fremmet av statsminister Benjamin Netanyahus høyreregjering og fikk i november tilslutning fra den israelske nasjonalforsamling.

Inngått avtale
Ettersom mange migranter og flyktninger ikke kan returnere til hjemlandet, har israelske myndigheter inngått avtaler med Rwanda og Uganda som får drøyt 40.000 kroner for hver de tar imot.

De to landene har gått med på avtalen under forutsetning av at flyktningene og migrantene ikke sendes mot sin vilje, ifølge NRK. Den israelske regjeringen har på sin side gjort det klart at de som ikke reiser frivillig, vil bli fengslet.

– I stedet for å nekte flyktninger adgang, kan og bør Israel i likhet med andre land i verden beskytte asylsøkere og ikke fengsle og deportere dem til en fortsatt tilværelse som flyktninger, het det i en fellesuttalelse fra flere israelske menneskerettighetsorganisasjoner i november.