Afghanere drives på flukt igjen

I 2009 var det flest med bakgrunn fra Afghanistan som søkte asyl i Norge. Men det er langt fra sikkert at lengeværende asylbarn fra landet får bli i Norge med den nye regjeringen.
Foto: Flickr.com
Selv om mange afghanere drives på flukt, går antallet som får innvilget opphold i andre land, kraftig ned. 

72 prosent av afghanerne som har vendt hjem etter å ha vært flyktning i andre land, er blitt drevet på flukt igjen. Dette kommer frem i en ny rapport fra Flyktninghjelpen og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC), skriver VG.

– Vi har 1400 hjelpearbeidere i Afghanistan, er tilstede i 17 av landets provinser, hjalp 350.000 afghanere i fjor og har derfor bedre grunnlag enn noen norske institusjoner til å si hvordan den faktisk situasjonen er i Afghanistan. Vi har i tillegg intervjuet 2500 fordrevne familier om hvordan de har det nå, sier Jan Egeland i Flyktninghjelpen til VG.

I fjor ble Afghanistan omklassifisert fra «post-konflikt» til «aktiv konflikt» av FN. Likevel har antallet afghanske flyktninger som har fått innvilget opphold, gått kraftig ned både i europeiske land og i nabolandene til Afghanistan de siste to årene.

Egeland mener at hvis ikke vestlige land bidrar til økt hjelpeinnsats og holder igjen på returer, vil de hundrevis av milliardene som er brukt i Afghanistan-konflikten gradvis gå tapt.