Kvinne nektes fransk nasjonalitet etter håndhilse-nekt

Kvinnen blir av den franske utgaven av The Local beskrevet som troende og praktiserende muslim, med røtter fra Algerie.

Kvinnen bor i Isere, i det sør-østlige Frankrike, og fikk godkjent søknaden om fransk statsborgerskap etter å ha giftet seg med en annen fransk borger og kommet til landet gjennom familieinnvandring.

Ifølge The Local skal hendelsen ha funnet sted i juni 2016, hvor kvinnen skal “eksplisitt ha nektet å håndhilse en høytstående tjenestemann og en funksjonær i lokaladministrasjonen i Isere”. 

– Kunne ikke anses som integrert
I Frankrike kan man ikke offisielt anse seg selv som fransk statsborger før man i slutten av statsborgerskapsseremonien, når man har fått et sertifikat. Ifølge avisen Le Figaro må man også under selve seremonien “vise respekt for franske verdier”.

– Hvis en utenlandsk statsborger som skal bli fransk statsborger viser såkalt “mangel på integrering” kan regjeringen avvise deres anmodning om fransk statsborgerskap, til og med under mottaksseremonien, skriver den fransk-algirske juristen Fayçal Megherbi i sin blogg.

Frankrikes daværende statsminister Bernard Cazeneuve gjorde dette, og motsatte seg kvinnens anmodning om fransk statsborgerskap.

Ingen brudd på religionsfrihet
Kvinnen selv mener, ifølge The Local, at håndhilse-nekten ble gjort på grunnlag av “religiøs overbevisning”, og motsatte seg statsministerens opprinnelige vedtak. Flere islam-tolkninger hevder at det å håndhilse en person av det motsatte kjønn som ikke er en slektning er haram (ikke tillatt), ettersom det er umoralsk og kan lede til fristelse.

Etter flere runder i rettsapparatet ble avgjørelsen opprettholdt av Frankrikes høyeste rettsinstans, Conseil d'Etat, tidligere denne uken. I den juridisk avgjørelsen fra Conseil d'Etat går det frem at det har ikke skjedd brudd på kvinnens religionsfrihet.

– Kvinnens handling avslørte en mangel på assimilering, i et symbolsk øyeblikk og sted, går det frem i begrunnelsen for opprettholdelsen.