Kvinne nektes fransk nasjonalitet etter håndhilse-nekt


Foto: www.flazingo.com
En kvinne med muslimsk bakgrunn ble i 2016 nektet å bli fransk etter å ha nektet å håndhilse to menn under et statsborgerskapsseremoni. Tidligere denne uken opprettholdt landets høyeste rettsinstans avgjørelsen.
0Shares

Kvinnen blir av den franske utgaven av The Local beskrevet som troende og praktiserende muslim, med røtter fra Algerie.

Kvinnen bor i Isere, i det sør-østlige Frankrike, og fikk godkjent søknaden om fransk statsborgerskap etter å ha giftet seg med en annen fransk borger og kommet til landet gjennom familieinnvandring.

Ifølge The Local skal hendelsen ha funnet sted i juni 2016, hvor kvinnen skal “eksplisitt ha nektet å håndhilse en høytstående tjenestemann og en funksjonær i lokaladministrasjonen i Isere”. 

– Kunne ikke anses som integrert
I Frankrike kan man ikke offisielt anse seg selv som fransk statsborger før man i slutten av statsborgerskapsseremonien, når man har fått et sertifikat. Ifølge avisen Le Figaro må man også under selve seremonien “vise respekt for franske verdier”.

– Hvis en utenlandsk statsborger som skal bli fransk statsborger viser såkalt “mangel på integrering” kan regjeringen avvise deres anmodning om fransk statsborgerskap, til og med under mottaksseremonien, skriver den fransk-algirske juristen Fayçal Megherbi i sin blogg.

Frankrikes daværende statsminister Bernard Cazeneuve gjorde dette, og motsatte seg kvinnens anmodning om fransk statsborgerskap.

Ingen brudd på religionsfrihet
Kvinnen selv mener, ifølge The Local, at håndhilse-nekten ble gjort på grunnlag av “religiøs overbevisning”, og motsatte seg statsministerens opprinnelige vedtak. Flere islam-tolkninger hevder at det å håndhilse en person av det motsatte kjønn som ikke er en slektning er haram (ikke tillatt), ettersom det er umoralsk og kan lede til fristelse.

Etter flere runder i rettsapparatet ble avgjørelsen opprettholdt av Frankrikes høyeste rettsinstans, Conseil d'Etat, tidligere denne uken. I den juridisk avgjørelsen fra Conseil d'Etat går det frem at det har ikke skjedd brudd på kvinnens religionsfrihet.

– Kvinnens handling avslørte en mangel på assimilering, i et symbolsk øyeblikk og sted, går det frem i begrunnelsen for opprettholdelsen.