En politisert nobelpris

Innvandringen til Europa er blitt svartmalt, sier Thorbjørn Jagland, lederen for Europarådet.
Foto: Wikimedia Commons
Fredsprisen har blitt en politisk brikke i en verden den ikke hører hjemme i, mener kommentarforfatter Alejandro Decap.
0Shares

I dag ble fredsprisen gitt til den europeisk union (EU) for deres historiske bidrag til utviklingen av fred, demokrati og menneskerettigheter i Europa.

Trenger likevel EU denne støtten?

Nobel-prisen er meget respektert og prisens iboende verdiene og positivitet smitter av, noe som EU trenger for oppmerksomheten rundt unionen har nesten utelukkende vært negativt. Det er ikke tvil om at det rakner i sømmene på flere fronter for unionen, og at diskusjoner om å bryte ut av valutasamarbeidet har blitt mer intens. Dette til tross burde ikke nobel-komitéen se på det som sitt anliggende og bidra til det stabiliserende arbeidet for å holde EU sammen, noe det virker som om man har prøvd her.

Fredsprisen til demokratiforkjemperne i Hviterussland eller Russland hadde bidratt til økt legitimering av arbeidet

Et politisk spill

EU har allerede et apparat som jobber iherdig med å løse opp flokene, de har stor synlighet i media og det politiske spillet foregår uavhengig av en tildeling.Dette er på sett og vis Obama-tildelingen på nytt. Et rent politisk trekk som hedrer og legitimerer de som ikke trenger det.

Overfor den norske befolkningen og andre som er EU kritiske, har Nobel-komitéen på mange måter tatt et standpunkt i EU-spørsmålet, og erklært internasjonalt at EU-drømmen er både riktig og viktig.

Handler om fredskampen

Det er interessant at komiteen valgte å gå for Liu Xiaobo for hans langvarige ikke-voldelige arbeid for fundamentale menneskerettigheter i Kina, men i år følte at det samme arbeidet i Russland og Hviterussland skulle forbigås i stilhet.

Fredsprisen til demokratiforkjemperne i Hviterussland eller Russland hadde bidratt til økt legitimering av arbeidet de utfører og rettet hele det internasjonale søkelyset inn i de mørkeste avkrokene til regimene. Ved å tildele EU fredsprisen har man gjort arven etter Nobel til en politisk brikke, noe den ikke burde være.

Man glemte Gandhi, hvem kommer komiteen til å glemme nå.