Synlige ekstremister er ikke de verste

Overdosen av islam i media gir et skjevt bilde av det kulturelle og religiøse mangfoldet i innvandrer-Norge, mener kommentatoren.
Foto: Flickr
Glem Ubaydullah´er, ummah´er og ekstremister som roper høyest og vokser lengst skjegg. Ultrakonservative og innflytelsesrike aktører som Islam Net er den største faren av alle.
0Shares

I dagens utgave av Vepsen viser man til at nettverket Islam Net har invitert den sterkt omstridte teologen og predikanten Haitham al-Haddad. Al-Haddad jobber til vanlig i den britiske sharia-domstolen Islamic Sharia Council i London. Til helgen kommer han til Oslo for å holde kurs og foredrag i regi av Islam Net, og et av dem skal finne sted på Høgskolen i Oslo.

For mange er dette tungt å svelge. Haddad støtter både vold i nære relasjoner, fjerning av aldersgrenser ved ekteskap, samt dødsstraff for homofili, utroskap og frafall. Her har vi altså med en ultrakonservativ, intolerant og menneskefiendtlig tolkning av religionen. En tolkning og et menneskesyn som står så fjernt som det går an fra det menneskesynet og den formen for islam jeg har lært å kjenne gjennom norske muslimer.

Problematisk
Foredraget byr på flere problemstillinger: for det første vil Al-Haddads innledninger gå klart i retning av at norske muslimer må bryte norsk lov, og lyde kun den ene og sanne loven, basert på denne overnevnte korantolkningen.

Islam Net har vist sin sanne ansikt: som en bevegelse som ser det “verdslige” norske demokratiet som illegitimt.

For det andre så er det også meget problematisk at foredraget skal avholdes på Høgskolen i Oslo og Akershus´ lokaler. Tidligere Islam Net-foredrag har vært kontroversielle av denne grunnen, og dette viser at HIOA nok engang takler dette med en naiv og blåøyd holdning. Her er det altså snakk om at om en offentlig institusjon, støttet av mine og dine skattepenger, skal la noen preke hat, intoleranse, oppvigleri mot demokratiet og lovbrudd.

Hva hvis det var nynazister?
Til pressen velger HIOA å gi følgende svar om kontroversen:

– Vårt verdigrunnlag slår fast at HiOA skal stimulere til likeverd og kreve toleranse på tvers av livssyn, kultur og kjønn. Men HiOA er også en akademisk institusjon som må tillate ytringer som står i strid med våre verdier, derfor velger vi å la Islam Net få låne et auditorium til dette arrangementet.

En må her spørre seg hva som er HIOAs “toleransegrense”? Hvis det hadde hadde vært Holocaust-fornektere, høyreekstreme som hadde oppfordret til drap på etniske minoriteter eller andre hatgrupper så hadde nok blitt ramaskrik.

Slips, boots og skjegg
Faktisk er det farligere med grupper som ikke roper høyt om “død over Vesten” og gror lange skjegg, men som sogner til samme tankegang. Shariaråd-mannen som kommer til Norge i helgen har og vil få større innflytelse noensinne enn det våre egne medieskapte ekstremister kan drømme om i sine fantasier om et “verdensherredømme”.

Nettopp fordi de eksplisitt ikke virker “ekstremistiske”, så er det lettere for dem å få innpass på våre skoler, høgskoler og i andre offentlige rom. Vi kjenner til fenomenet fra den andre siden, hvor de farligste høyreekstremistene ikke er “samfunnstaperne” som går i bomber-jakke og støvler, men de som bruker slips, har en god jobb og adgang til de vanlige offentlige kanaler. Det er fremst disse, etter mitt syn, som er de farlige. Fordi de kan argumentere, fylle et tomrom og gi et alternativ til søkende og lett påvirkelige individer under en troverdighetens maske.

Fingeren og hele hånden
En må konkludere her i denne saken at Islam Net har vist sin sanne ansikt: som en bevegelse som ser det “verdslige” norske demokratiet som illegitimt. Og når en offentlig institusjon som HIOA gir med den ene finger, så vil ikke de la seg be om to ganger før de tar hele hånden.

Verst er dette for de vanlige norske muslimer, som er trøtte og leie av å se seg selv representert av disse såkalte “talspersoner”. Først og fremst er det disse som får merke konsekvensene av de “velmenende” aktører, som ser seg selv som islams rette representanter.