Kjære TV 2: Hun sa aldri at barna blir slått i Saudi-Arabia

Slik fremstiller TV 2 hva Georgina Rodriguez sa i det spanske talkshowet El Hormiguero. I virkeligheten sa hun noe helt annet.
Foto: Skjermdump / TV 2 Sport
– Det er et fantastisk land. Det er et trygt land, og de tar godt vare på kvinner og barn, sier Cristiano Ronaldos samboer om Saudi-Arabia, familiens nye hjemland. I sin gjengivelse av intervjuet har TV 2 snudd helt om på det hun sier.

«Ronaldos samboer: – Barna blir slått» lyder overskriften til en nyhetsartikkel fra TV2 Sport.

Saken er delt på kanalens Facebook-side med teksten:

«Åpner opp om barnas hverdag i Saudi-Arabia»

Vedlagt er et bilde fra da fotballstjernen Cristiano Ronaldo ble ønsket velkommen av hans nye fotballag; saudiarabiske Al Nassr. I januar tok han derfor med seg familien og flyttet til Riyadh, Saudi-Arabias hovedstad.

På bildet står han sammen med eldstesønnen Cristiano Ronaldo Jr., samboeren Georgina Rodriguez, og en mann iført et tradisjonelt saudiarabisk hodeplagg for menn i Saudi-Arabia.

«Hvem er det som slår barna?», spør jeg meg selv, og trykker noe motvillig på clickbait-saken.

Når jeg trykker meg inn i saken er ordet «hverdag» byttet ut med «skolehverdag».

«Blir barna slått av lærerne på skolen?», spør jeg meg selv før jeg leser videre.

Lenger ned i saken står det at barna til Ronaldo og Georgina Rodriguez blir mobbet på skolen på grunn av farens stjernestatus. Videre står det at barna ofte kommer gråtende hjem fordi de har blitt slått på skolen.

«Barna blir regelmessig slått på skolen, men de gjør aldri noe tilbake», mener TV 2 at Rodriguez sa da hun var gjest hos det spanske talkshowet El Hormiguero. TV2 refererer til den sveitsiske nyhets- og sportssiden «Blick» som har omtalt talkshow-intervjuet.

Jeg finner fram talkshow-episoden, ser på hele intervjuet og får sjokk. Min mening er at TV 2 har snudd helt om på det Rodriguez sier i sin fremstilling av saken.

Slik fremstiller TV 2 Rodriguez intervju i det spanske talkshowet «El hormiguero». Sitatene er satt i feil kontekst. Da hun ble spurt om Saudi Arabia sa hun at det var et fantastisk land som er veldig trygt for barn.
Foto : Skjermdump / TV2

 

Hun snakker ikke om Saudi-Arabia

I talkshow-intervjuet snakker Rodriguez absolutt ikke om noen vanskelig hverdag i Saudi-Arabia hvor barna blir regelmessig slått på skolen. I den delen av intervjuet som TV 2 referer til, er ikke tilværelsen i Saudi-Arabia samtaleemne i det hele tatt. Landet er ikke en gang nevnt. Temaet er barneoppdragelse.

Intervjueren spør henne om hvordan det er å oppdra fem barn, og om de slåss. Tre av barna er nemlig rundt fem-seks år gamle.

— Iblant, men etterpå, når de blir slått på skolen, så forsvarer de seg ikke, svarer Rodriguez, og nevner et nylig eksempel hvor et av barna hennes ble slått på skolen uten å slå tilbake.

Hun snakker om et av barna på fem-seks år, og ikke 12-åringen som er avbildet i saken.

På en spøkefull måte spør hun hvorfor barnet, som har «varmet opp» hjemme, ikke slo tilbake. Deretter forklarer hun at hun har oppdratt barna sine til å ikke slå tilbake. Publikum i salen ler.

Femåringer slår hverandre i alle land

Hun sier aldri at barna har blitt slått på skolen i Saudi-Arabia, hvor de kun har bodd i to-tre måneder. Eksempelet hun referer til, er sannsynligvis en hendelse derfra, fordi hun sier «her om dagen», men man skal ikke se bort ifra at hun óg refererer til hendelser hvor småbarna har blitt slått på skolen i Storbritannia hvor de har bodd inntil nylig.

Rodriguez forteller spøkefullt om små barn som slår hverandre og hvordan hun oppdrar sine barn til å ikke så. Dette har TV 2 vridd om
Foto : Skjermdump / TV 2

Det er uansett ikke vesentlig hvor det skjedde, fordi Rodriguez tok ikke dette opp som et problem. Det er helt vanlig at en femåring slår en annen femåring. Små barn slår hverandre i alle land over hele verden. Sannsynligheten er stor for at hun sikter til hendelser fra både Saudi Arabia og Storbritannia.

Hvordan ble en morsom historie om oppdragelse gjort om til en trist mobbehistorie?

Hun sier aldri at barna blir slått regelmessig på skolen, slik som TV 2 hevder. Hun sier heller ikke at barna blir mobbet på skolen på grunn av farens stjernestatus, slik TV 2 mener hun «avslører» i talkshow-intervjuet.  Denne avsløringen sliter jeg også med å finne kilden til.

I søket etter kilden til denne «avsløringen» om at barna blir mobbet, fant jeg kun et intervju fra 2017 hvor Ronaldo sier at noen ertet eldstesønnen med kommentarer som «Det er en annen fotballspiller som er bedre enn faren din». Da bodde familien forøvrig i Spania.

Det er vanskelig for meg å vurdere den sveitsiske nyhets- og sportssiden Blick, som TV 2 refererer til, men majoriteten av nettsidene som har spredt disse feilaktige opplysningene fremstår som svært useriøse ryktesider.

Konsekvensene: Islamofobi, fremmedfrykt og rasisme

Det er først senere i TV-sendingen at Rodriguez blir spurt om familiens nye tilværelse i Saudi-Arabia. Til dette spørsmålet svarer hun:

— Det er et fantastisk land. Det er et trygt land, og de tar godt vare på kvinner og barn.

Jeg trykker meg ut av saken igjen, og ser kommentarfeltet til TV2-saken på Facebook. Som alltid er det noen som ikke har lest saken, men likevel har et stort behov for å ytre sin mening i kommentarfeltet. Dette er to av flere rasistiske og islamfiendtlige kommentarer jeg fant.

«Muslimske land er sånn. Vold og drap er en del av hverdagen»

«Kanskje folk begynner å se djevelskapen som foregår i disse landene. Forby at den religionen her til lands også.»

 


Alle journalister som sjekker kommentarfeltet i ny og ne vet at det alltid er noen som kommenterer en sak uten å ha lest den. Dette er ofte svært tydelig i innholdet i kommentaren.

Med andre ord har vi journalister et ansvar: Å se til at overskrift og ingress ikke villeder publikum i en retning som bidrar til spredning av feilinformasjon, fremmedfrykt og hatefulle fordommer.

Likevel skriver mange journalister misvisende overskrifter for å lokke publikum til å trykke på saken. På grunn av en stadig kamp om leserne, har de fleste av oss skrevet overskrifter som i større grad har bidratt til å trigge nysgjerrighet fremfor viktig informasjon.

Jeg og Utrop har selv balansert på en hårfin linje her. Vi har alle gjort feil. Men det må finnes en grense. Og den grensa mener jeg TV 2 har trådt over i sin fremstilling av denne saken.

En av mange nyhetssaker som problematiserer muslimske land

Som nevnt er ikke kritikken min kun rettet mot overskrift og ingress. Følgende er skrevet av noen som tilsynelatende har lest saken.

«Må huske at barn fra Saudi Arabia er like slemme som de voksne der da. Greit å ha kontroll på de tror jeg, eller så blir de sikkert terrorister»

«(…) Vold er desverre en kommunikasjonsform i Islam. Det ser vi også blant voksne.»

TV 2 har ikke konkret fremmet disse budskapene, men de har publisert en negativt vinklet sak basert på feilaktige opplysninger, om et arabisk og muslimskt land som tydeligvis bekrefter fordommene til personene bak disse rasistiske og islamfiendtlige hatytringene i TV 2 artikkelens kommentarfelt.

Desverre er TV 2 bare en av mange nyhetskanaler som overdriver problematiseringen av muslimske land. Rasistene får dermed fordommene sine bekreftet altfor ofte.

Oppsummert, mener jeg at Tv2-saken helt unødvendig problematiserer at småbarn iblant slår hverandre på skolen, noe som skjer på alle skoler i alle land. Den problematiserer noe som Rodriguez ikke har nevnt som et problem, og verst av alt:

TV 2-saken fremstiller Ronaldo-familiens nye hverdag i Saudi-Arabia som vanskelig, til tross for at Rodriguez kun hadde positive ting å si om landet.

Hun virkelig roste Saudi-Arabia for å være et trygt land for barn. Hennes budskap om Saudi Arabia er med andre ord snudd helt på hodet i denne saken.

Vil vi bidra til å spre fremmedfrykt?

Jeg mener at denne TV 2-artikkelen slik som den er fremstilt med tittel og ingress, bidrar til å tegne et unødvendig skrekkbilde av Saudi-Arabia og arabisk kultur.  Jeg mener at artikler som dette forstererker rasistiske fordommer mot arabere og muslimer.

Det er mye å kritisere Saudi-Arabia for, blant annet forbud mot homofili, og begrensede kvinnerettigheter. (Her vil jeg også påpeke at jeg ikke er overrasket over manglende mediefokus på at saudiarabiske kvinner faktisk har fått mer rettigheter de siste årene.)

Jeg har tidligere kritisert Saudi-Arabia for bombing av sivile i Jemen og jeg har kritisert Norge og USA for å ha solgt missiler som har blitt brukt i denne krigføringen. Det er flere problematiske sider ved Saudi-Arabia, men en femåring som slår en annen femåring er ikke en av de.

Jeg håper virkelig at TV 2, og andre medier, i tiden fremover vil påse at sitater er riktig oversatt, korrekt gjengitt og satt i riktig kontekst. Og så håper jeg at alle redaksjoner vil tenke over om de vil bidra til å spre fremmedfrykt, rasisme, islamofobi og andre hatefulle fordommer, med misvisende clickbait-overskrifter.

TV 2 svarer : — En relevant faktaopplysning å ta med

Utrop har informert TV 2 om kritikken og har fått følgende svar fra Publiseringssjef  i TV 2 Sport, Kyrre Øverland:

— Vi stiller oss noe undrende til vinklingen på kritikken som fremkommer i kommentar på Utrop.no. Hovedpoenget i saken var at Ronaldos barn har blitt slått på skolen. Om det skjedde i Portugal, Kina, Sverige eller Saudi-Arabia er egentlig ikke så interessant. Men for øyeblikket er familien bosatt i Saudi-Arabia, og det var en relevant faktaopplysning å ta med i publiseringen.