Politisk spill med ureturnerbare som ofre

"Lala": i likhet med mange andre etiopiske papirløse kan hun ikke vende hjem. – Til det er situasjonen for farlig, sier hun.
Foto: Claudio Castello
Norge bryter menneskerettigheter når politisk aktive mennesker skal tvangsreturneres til et totalitært Etiopia med stor risiko for forfølgelse og tortur. Dette er et overgrep mot mennesker som kom til Norge for beskyttelse.

Dette vet Stoltenberg, Storberget og Støre meget godt. Hvordan kan det ha seg at politikk er viktigere enn mennesker og menneskerettigheter?

Skalkeskjul

Politisk aktive personer i opposisjon til Meles Zenawi og regjeringen som skal tvangsreturneres til Etiopia er i stor fare for å bli fengslet og dømt under anti-terrorismeloven som ble underskrevet av Meles Zenawi og regjeringen for et par år siden. Den politiske situasjonen i Etiopia blir mer og mer totalitær for hver dag som går, de økende arrestasjonene de siste ukene av personer som ikke tilhører regjeringspartiet, er beviset på det. Helt uskyldige mennesker blir fengslet og dømt som “terrorister” under denne loven som blir flittig brukt og som er Meles Zenawi’s store skalkeskjul for å kvitte seg med opposisjonelle og legge demokratiet fullstendig øde. Fengslene fylles opp av “terrorister”.

Meles Zenawi med sin tortur og andre grove brudd på menneskerettighetene kan sammenlignes med Libya’s Gadaffi som kaller opposisjonen for “rotter” og “terrorister” og der samme “behandling” av opposisjonelle er vanlig – og Syria, der president Assad nå gjør akkurat det samme – og Egypt, der verden fikk se hvordan Mubarak fengslet, torturerte og undertrykte sitt folk i alle år.

Sitter fengslet
Meles Zenawi er desperat, knebler og lukker Etiopia, sender ut eller arresterer menneskerettighetsaktivister fra Amnesty og Human Rights Watch når disse intervjuer livredde etiopere. Det ulmer, folk er luta lei av å være vettskremte samt miste familiemedlemmer og venner til diktatorens torturfengsler. Flere kjente journalister og andre mediafolk, blant dem to svenske journalister, skuespillere, musikere, vanlige mennesker som er “antatt” å være i opposisjon til regjeringen og tusenvis av etiopere sitter fengslet. Ethiopian Human Right Commission hadde opprinnelig tolv kontorer i Etiopia, Meles Zenawi stoppet etterhvert lønnsutbetalingene deres, nå er det kun fire kontorer igjen og de som jobber der risikerer livene sine for menneskerettigheter i Etiopia.

Hvorfor stopper ikke våre utlendingsmyndigheter og politikere arbeidet med returavtalen når de vet hvor farlig det er i Etiopia?

Brudd på menneskerettighetene!
Ingen kan føle seg trygge i Etiopia lenger. Folk er veldig redde, Meles Zenawi kjøper seg spioner og tilhengere så det er ikke greit å vite hvem de kan stole på. Jeg kjenner Etiopia og kjenner også etiopernes fortvilte kamp og situasjon her i Norge gjennom mange år. Dette er en skammelig sak for Norge.

Hadde UNE gitt beskyttelse til de som trenger det så hadde vi kanskje ikke hatt ureturnerbare? Noe er rive ruskende galt når det blir foretatt så mange feile vedtak.

Hvorfor stopper ikke våre utlendingsmyndigheter og politikere arbeidet med returavtalen når de vet hvor farlig det er i Etiopia?

Hvorfor tar de ikke ansvar og gir de ureturnerbare etioperne amnesti når de vet at ingen politisk aktive mennesker kan tvangsutsendes på grunn av risiko for forfølgelse og tortur?

Igjen: Dette er brudd på menneskerettighetene!

Jeg foreslår at våre politikere informerer seg om Etiopia ved å lese ferske rapporter fra menneskerettighetsorganisasjoner. Start gjerne med denne fra Human Rights Watch:

http://www.hrw.org/news/2011/09/16/ethiopia-crackdown-dissent-intensifies

Er det ignoranse eller uvitenhet når våre ledende politikere sier “det er trygt å returnere til Etiopia?”