Regjeringens diktatoriske returavtale

Retter fingeren mot statsleder: Sinte norsketiopere protesterte under statsminister Meles Zenawis offisielle Norgesbesøk i forbildelse med et klima- og energiseminar i Oslo høst.
Foto: Andres Vargas
Hva er du er så redd for, Stoltenberg? Hvorfor tør du ikke konfronteres med spørsmål om Etiopia og returavtalen?

Kontakter deg pr åpent brev ettersom sekretæren alltid sier “du er ikke på kontoret” når jeg gjerne vil snakke med deg om private ting og om returavtalen med Etiopia. Ble sist lovet helt sikkert at de ville sende epost for avtale, men atter en gang viste det seg å være tomme løfter.

Hva er du er så redd for, Stoltenberg? Hvorfor tør du ikke konfronteres med spørsmål om Etiopia og returavtalen?

Redd for å få spørsmål om hvor mye Norge har betalt Meles Zenawi for en tvilsom returavtale? En returavtale i bytte med menneskeliv? En returavtale som ikke engang garanterer et trygt liv for de som returnerer? Det er ikke nevnt i avtalen. Trygghet er en menneskerett. Sende dem til ny forfølgelse er mot menneskerettighetene og er overhodet ikke akseptabelt.

Humanitet ut av vinduet
Du og andre ledende politikere er jo så stolte og glade nå når Norge endelig skal bli kvitt etioperne og barna deres. Du, Støre og Faremo feirer nok stort. Lønseth går ut og skryter og stråler over signert returavtale. Hurra for retur til forfølgelse, fengsling, dom under antiterrorismeloven for “terrorisme” med fengselsstraffer opp til 25 år eller livstid med umenneskelig tortur. Dette er det som med stor sannsynlighet venter etioperne ved retur – kun for å være i politisk aktivt arbeid i Etiopia og Norge for et demokratisk Etiopia. Det mest skremmende er at dette vet du så alt for godt, Stoltenberg. Hvordan kan du? Når du gjør dette, er du ikke et medmenneske for mennesker som trenger en god leder som tenker humanitet, menneskeverd og forståelse for mennesker som nå er i den største frykt og fare for tvangsretur til et av verdens verste diktaturer. De vet hva som venter dem der. Mange har barn som de er meget bekymret for hvis de selv skulle bli arrestert, de tenker å forlate barna i Norge. Nå er tiden inne for empati – skjønner du den smerten og frykten etioperne må leve med? Hva tror du de må leve med etter retur? Hva ville du selv ha gjort?

Trist norsk utvikling
Er dette det demokratiske Norge jeg vokste opp i? Er dette landet fortsatt i demokratisk utvikling? Ved å nevne ordet demokrati så føler jeg meg veldig opprørt, fryktelig skuffet og syk av skam. Dette Norge føler jeg meg ikke hjemme i, dette landet har i de senere år utviklet en inhuman, umenneskelig og uverdig asylpolitikk som ikke gir beskyttelse til de som trenger det. Dette vet du også, men det er så mye enklere å sende dem ut. Ikke sant?

Dere går ut, frekt og freidig, og forkynner at dere ikke bryr dere om  FN’s advarsler og at dere ikke trenger å følge det de sier.  Maken til ansvarsfraskrivelse og arroganse! FN sier klart i fra at den politiske situasjonen i Etiopia er meget farlig og ustabil for politisk aktive personer og at ingen bør sendes tilbake dit. Igjen trosser Norge advarsler fra FN. Den norske regjering “vet selvfølgelig best selv” og kjører sitt eget egosentriske løp uten å bry seg om konsekvensene.

Hva med bekymringsmeldingen Udi-direktøren kom ut med i går? Hva med alle de andre bekymringsmeldingene som strømmer inn nå, advarslene, protestene fra innland og utland? Hva med alle ropene om hjelp og bønner om humanitet?

Totalitære tendenser
Norge har blitt dømt i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Norge har fått en høyesterettsdom som viser at landet bryter menneskerettigheter. Det begynner å hope seg opp med menneskerettighetsbrudd her i landet nå, det er et godt bevis på at Norge er på tur til å bli totalitært. Hvor mye dypere har du som Statsminister tenkt å la dette landet synke?

Norge som har vært øverst på listen over land som er gode på menneskerettigheter, er nå dessverre på god tur nedover lista til å bli en versting. Det greier du og regjeringen å sørge for med en returavtale til Etiopia, som alle – bortsett fra deg selv og den norske regjering – forstår er et vanvittig og risikofylt eksperiment. Det er også et svik for demokratiet.

En avtale med diktatoren Meles Zenawi er et stort sjansespill og du har et stort ansvar på deg, Stoltenberg. Hva gjør du når det kommer rapporter om fengslede og forsvunnede personer etter endt tvangsretur? Er det ikke ditt og regjeringens ansvar da heller – at Norge ikke ga dem beskyttelsen de kom hit for?

Er dette din måte å vise kjærlighet, åpenhet og “mer demokrati” på?

Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv! (Arnulf Øverland)