Best med ball

Fotball forener
Mohammed Abdellaoue, Alexander Tettey, Daniel Braaten, Vadim Demidov, Tarik Elyounoussi og Joshua King kan i kveld sette Norgesrekord, dersom de får spille samtidig i landslagskampen mot Island. 
0Shares

Mohammed “Moa” Abdellaoue.
Foto : Wikimedia Commons
I tillegg til å være Norges første fotballkamp i VMs kvalifiseringsgruppe nummer fem, er kveldens landslagskamp også en historisk kamp. Aldri før har flere fotballspillere med innvandrerbakgrunn kunnet spille fotball på øverste landslagsnivå med det norske flagget på brystet. Med unntak av Vadim Demidov, som er fra Øst-Europa, har de fem andre spillerne bakgrunn fra Afrika.

Inkluderende sportsjournalistikk

Den vanligste innvandreren i avisspaltene er en fotballspiller. Det interessante med sportsjournalistikken er at når de skriver om fotballspillere med utenlandsk bakgrunn, blir de aldri omtalt som flyktninger eller innvandrere. Derimot blir formuleringene ”opprinnelig fra” eller ”er opprinnelig” brukt. Vedkommende er med andre ord ikke lenger afrikaner eller østeuropeer, han er nå norsk.

Fotballen visker ut forskjeller, og den sikreste inngangsbilletten til det norske fellesskapet er suksess på fotballbanen. Andre sportsgrener funker og, men det er ingen annen sport som er i nærheten av å få den samme oppmerksomheten i media. Innenfor sportsjournalistikken vektlegger man ikke om man er ”etnisk” norsk eller er av utenlandsk opprinnelse, slik som i krimjournalistikken. Man er mer opptatt av fotballspillerens prestasjoner og er på mange måter fargeblinde.

Fotball og integrering

I forbindelse med kveldens viktige kamp har det blitt opprettet en nettdebatt på VG, hvor det blir debattert om det er positivt eller negativt at det i kveld kan bli flertall med innvandrerbakgrunn på banen for Norge. Det man kan trekke ut av den debatten, er at innvandrerbakgrunn ikke har noe å si så lenge de er villige til å gi 100 prosent for fotballdrakta.

På mange måter kan man si at integreringen har nådd mye lenger på fotballbanen enn ellers i samfunnet. På fotballbanen eksisterer det ikke kulturforskjeller eller integreringsproblemer. De er alle fotballspillere som representerer enten klubblaget sitt, eller landslaget. De er alle nordmenn, uansett bakgrunn. 

Landslagskampen mot Island sendes i kveld kl.20.45 på MAX.